Σε σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος ανασυκρότησης της Β. Εύβοιας θα προεδρεύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

από Team MyPortal.gr
sms

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα και ώρα 12:00 σε σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Όπως επισημαίνεται, έχει μπει στην τελική ευθεία υλοποίησης το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας που περιλαμβάνει 71 έργα με σκοπό την ανάπλαση της περιοχής, έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, που έκαψε 520.000 στρέμματα. Σχεδόν 30 από τα 71 έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μέσα στο 2023 προγραμματίζεται η έναρξη των υπόλοιπων 40.

Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα δρομολογούνται εξελίξεις γύρω από την τελική φάση του σχεδίου. Το πρόγραμμα, είναι δεκαετές και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, ενώ ο προϋπολογισμός για τα 71 έργα ανέρχεται στα 381.642.000 ευρώ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι καταλυτικός παράγοντας για την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης ήταν οι 13 μελέτες που κρίθηκαν σκόπιμες και αναγκαίες να εκπονηθούν για τη Βόρεια Εύβοια και έθεσαν στο επίκεντρό τους όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου: Συγκεκριμένα οι μελέτες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022, αφορούσαν τις υποδομές, το Νέο Δάσος, την αγροδιατροφή, το ανθρώπινο δυναμικό, τα δίκτυα υγείας και πρόνοιας, ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τον τουρισμό και το μάρκετινγκ, τον πολιτισμό και την παιδεία.

Εκπονήθηκαν επίσης τρεις επιπλέον μελέτες οριζόντιας παρέμβασης που αφορούν το Ψηφιακό Κύμα, την Πράσινη Ζώνη και τον Χώρο Καινοτομίας. Το Πρόγραμμα έχει ως όχημα υλοποίησής του τον θεσμό των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), και βασικές πηγές χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ 2021-2027, το ΕΠΑ 2021-2025, το Ταμείο Ανάκαμψης, το CLLDLeader, το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως επίσης χορηγίες και δωρεές.

Επόμενο στάδιο πριν την υλοποίηση του master plan είναι η έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Β. Εύβοιας που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027.

Κύριοι πυλώνες του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας είναι ο Νέος Οδικός Άξονας Χαλκίδας-Ιστιαίας και το Νέο Δάσος.

Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιούνταν μικρές δράσεις στήριξης στην περιοχή όπως το Evia Film Project του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και «Οι Γέφυρες της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το North Evia Pass καθώς και το «Στηρίζουμε τη Βόρεια Εύβοια» με σκοπό την άμεση στήριξη της τοπικής κοινωνίας.