Σε νέο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ κινούνται οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο

από Team MyPortal.gr
sms

Σε νέα υψηλά επίπεδα έφτασαν σήμερα οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών αγορών.

Και αυτό γιατί οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το 2018 θα είναι ένα ακόμα έτος συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης υπό την καθοδήγηση μίας πολύ καλής ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, κινήθηκε σήμερα σε νέα υψηλά ρεκόρ, έχοντας σημειώσει χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον δείκτη αυτό μετά το 2009.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε με άνοδο 0,3%, ακολουθώντας τα κέρδη των μετοχών στην Ασία και τις ΗΠΑ, καθώς οι έρευνες για τον μεταποιητικό τομέα έδειξαν ισχυρό ξεκίνημα της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018.

Το ευρώ κινείτο κοντά στο χθεσινό υψηλό επίπεδο 4μήνου των 1,2081 δολαρίων. «Οι επενδυτές ξύπνησαν το νέο έτος, προσβλέποντας σε μία ακόμα χρονιά με εύρωστη ανάπτυξη και πολύ περιορισμένους πτωτικούς κινδύνους», δήλωσε οικονομολόγος χρηματοπιστωτικής εταιρείας.

«Το αντίστροφο είναι οι πωλήσεις στις αγορές ομολόγων: η άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι πιο ισχυρές από ότι αναμενόταν και οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν μία ελαφρά πιο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με ότι θεωρείτο πριν», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει φέτος το πρόγραμμα στήριξής της, αν η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς.

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη παρέμεινε κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, με την απόδοση των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων να κυμαίνεται κοντά στο 0,46%, που είναι υψηλό επίπεδο διμήνου.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street ξεκίνησε το νέο έτος, όπως τελείωσε το 2017, σημειώνοντας νέα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ. Ο Dow Jones αυξήθηκε 0,42%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν κέρδη 0,83% και 1,5%, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ