Σχέδιο άμεσης εφαρμογής για την καθαριότητα

από Team MyPortal.gr
sms

Δέσμη μέτρων για ανάταξη του τομέα καθαριότητας, που το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί σημαντικές πιέσεις ως αποτέλεσμα και της σημαντικής οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, θέτει σε άμεση εφαρμογή η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο για την καθαριότητα περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων, από την επέκταση του δικτύου υπόγειων κάδων μέχρι την αναδιοργάνωση της επιχειρησιακής δομής.

 

Από την πέμπτη κοινότητα η επέκταση του δικτύου υπόγειων κάδων

Από την περιοχή της πέμπτης δημοτικής κοινότητας άρχισε η επέκταση του δικτύου υπόγειων κάδων, που έχει σχεδιαστεί από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτή τη φάση στις γειτονιές της πόλης τοποθετούνται 75 υπόγειοι κάδοι, πλέον των 59 που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία στο κέντρο της πόλης.

Με την υπογειοποίηση του δικτύου σε κομβικά σημεία σε όλη την πόλη αλλάζει όλο το τοπίο στην καθαριότητα, αφού ένας υπόγειος κάδος αντιστοιχεί σε τρεις συμβατικούς ως προς τη χωρητικότητα, ενώ παράλληλα με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων βελτιώνεται η εικόνα του αστικού περιβάλλοντος.

Με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, ο δήμος Θεσσαλονίκης προμηθεύεται και δύο νέα απορριμματοφόρα -κατάλληλα για την αποκομιδή υπόγειων κάδων- εκ των οποίων το ένα θα λειτουργεί κι ως καδοπλυντήριο.

Τους επόμενους μήνες πρόκειται να τοποθετηθούν επιπλέον 120 υπόγειοι κάδοι σε δέκα κομβικές οδούς της πόλης, οι οποίες θα αναπλαστούν πλήρως, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αστική αναζωογόνηση δέκα εμπορικών δρόμων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

1.500 νέοι κάδοι στις γειτονιές – Σε λειτουργία τα καδοπλυντήρια

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στον τομέα της καθαριότητας, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην τοποθέτηση περίπου 1.500 νέων κάδων απορριμμάτων, τους οποίους προμηθεύτηκε μόλις πρόσφατα, σε όλες τις γειτονιές.

Η αρχή έγινε από το κέντρο της πόλης, όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτοι περίπου 200 νέοι κάδοι. Το πρόγραμμα επεκτείνεται τώρα στην τέταρτη και στη δεύτερη δημοτική κοινότητα και με ορίζοντα λίγων εβδομάδων οι καινούριοι κάδοι θα διαμοιραστούν στις γειτονιές ανάλογα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες.

Παράλληλα, από τις αρχές του μήνα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα τρία καδοπλυντήρια που προμηθεύτηκε ο δήμος. Μέσα σε μόλις δεκαπέντε μέρες πλύθηκαν περίπου 500 κάδοι.

Τα τελευταία χρόνια ο στόλος της καθαριότητας ενισχύθηκε με 83 οχήματα, ενώ μέσα στο 2024 αναμένονται επιπλέον 23 καινούρια ηλεκτροκίνητα. Παράλληλα υπάρχει προγραμματισμός για την προμήθεια ακόμη 74 οχημάτων, που θα ριχτούν στη μάχη της καθαριότητας.

 

Ειδικά συνεργεία για τη διαχείριση των ογκωδών

Μετρήσιμα αποτελέσματα καταγράφει ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφορικά με τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, μετά από την αναδιοργάνωση της επιχειρησιακής δομής στην οποία προχώρησε, οργανώνοντας ειδικά συνεργεία για τα ογκώδη. Η αναδιάταξη των δυνάμεων στον τομέα της καθαριότητας κατέστη εφικτή έπειτα κι από τις προσλήψεις εκατό εποχικών υπαλλήλων που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Ήδη μέσα στις πρώτες δεκαοκτώ ημέρες από την υιοθέτηση του νέου μοντέλου λειτουργίας, οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης απομάκρυναν συνολικά 515 τόνους ογκωδών αντικειμένων.

Οι άνθρωποι της καθαριότητας, πάντως, ζητούν τη συνεργασία των ίδιων των πολιτών, καλώντας τους σε περίπτωση που έχουν σκοπό να βγάλουν ογκώδη αντικείμενα να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να προηγούνται συνεννόηση και σωστός προγραμματισμός. Η σχετική ειδοποίηση θα πρέπει να αποστέλλεται τρεις ημέρες νωρίτερα στο info@thessaloniki.gr μαζί με την ακριβή διεύθυνση κι, αν είναι δυνατόν, και με φωτογραφική αποτύπωση των αντικειμένων για τη διευκόλυνση της διαδικασίας της απομάκρυνσης.

 

Κλιμάκια με τη συμμετοχή δημοτικών αστυνομικών – Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Παράλληλα, τον τελευταίο μήνα έχουν συσταθεί ειδικά κλιμάκια με τη συμμετοχή και δημοτικών αστυνομικών, για να ελέγχουν περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού καθαριότητας, που αφορούν κατά κύριο ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών αντικειμένων ή απόθεση απορριμμάτων εκτός των κάδων.

Τα κλιμάκια των δημοτικών αστυνομικών τον τελευταίο ενάμιση μήνα κλήθηκαν να παρέμβουν σε 313 περιπτώσεις. Στις 138 από αυτές εντόπισαν τους πολίτες που είχαν πετάξει ογκώδη αντικείμενα, ρυπαίνοντας πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, και μάλιστα πέτυχαν τη συνεργασία τους για την άμεση απομάκρυνση των αντικειμένων αυτών. Σε άλλες 35 περιπτώσεις οι πολίτες αρνήθηκαν να συνεργαστούν και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 23-9-2023)