Σαρηγιάννης: “Κορύφωση της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου με τα θετικά κρούσματα να αγγίζουν τα 31.000”

από Team MyPortal.gr
sms

Τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού έκαναν οι επιστήμονες Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Σπύρος Πουρνάρας, επιβεβαιώνοντας ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας, με τα θετικά κρούσματα να αγγίζουν τα 31.000. «Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας. Η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

«Με τόσους πολλούς νεκρούς είναι φυσικό να μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής κατά έξι μήνες» δήλωσε ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

«Πρέπει να δούμε πόσοι ήταν οι νεκροί και από τις άλλες παθήσεις για να σας το πω με λεπτομέρεια», ανέφερε ο επιστήμονας. Εξηγώντας αυτό το γεγονός ο καθηγητής μικροβιολογίας επισήμανε ότι «οι ασθενείς άργησαν να πάνε στο νοσοκομείο, οι καρκινοπαθείς δεν διαγνώστηκαν εγκαίρως», επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι η πρόληψης της υγείας των ασθενών -ιδίως το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας- έχει πάει πίσω.

«Στα νοσοκομεία είναι ελάχιστες οι εισαγωγές των κοινών περιστατικών. Ήταν σίγουρο ότι θα συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο κ. Πουρνάρας στην ΕΡΤ.

Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι ορισμένα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί γιατί αυτή την στιγμή είμαστε επισήμως σε αύξηση της πανδημίας. Ο αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,05 από το 0,67 που είχαμε φτάσει ως ελάχιστο. Αν δούμε τις επιμέρους αλλαγές των κρουσμάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουμε αυξητική πορεία αυτή την στιγμή.

Και όπως τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, «ο λόγος είναι ο υποτετραπλασιασμός του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση. Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση. Αν αυτό συνεχίζονταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης. Αυτό αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κυκλοφορούν κάθε μέρα στην κοινότητα τέσσερις φορές περισσότεροι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση από κορωνοϊό.

Τα παιδιά αποτελούν δεξαμενή μολύνσεων

Για τα αυξημένα κρούσματα μολύνσεων σε παιδιά μίλησε ο κ. Πουρνάρας επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Οι παιδίατροι το θεωρούν απαραίτητο. Τα ελληνόπουλα, σε σχέση με άλλες χώρες, είναι εμβολιασμένα σε μικρό αριθμό. Τα παιδιά δεν έχουν κανένα κίνδυνο αν εμβολιαστούν. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι γονείς. Είναι μία δεξαμενή μολύνσεων που θα αργήσει να ελαττωθεί όσο τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα».

Απαντώντας για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Πουρνάρας δήλωσε ότι οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε υποχώρηση της πανδημίας.  «Αυτό είναι συνάρτηση των εμβολιασμένων και των ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Είναι πολύπλοκο γεγονός. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τρίτη δόση και το πόσο αποτελεσματική δήλωσε πώς «η επικρατούσα άποψη είναι να κάνουμε τρεις δόσεις πλην των ανοσοκατασταλμένων. Αυτή την στιγμή θεωρούμαστε προστατευμένοι, αν δεν έχουμε άλλα νοσήματα. Πρέπει να εστιάσουμε να κάνει ο κόσμος την πρώτη και δεύτερη δόση. Αν χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη θα το κάνουμε. Πρέπει να εστιάσουμε τη δύναμή μας να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει».
Θα έχουμε χαμηλά κρούσματα τον Απρίλιο

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι τέλη Μαρτίου θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, είπε χαρακτηριστικά: «Ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό». Επιπρόσθετα είπε ότι θα έχουμε χαμηλά κρούσματα τον Απρίλιο, αν όχι για μηδενικά

«Με την στάση μας είναι σαν να έχουμε κλοτσήσει την μπάλα για δύο – τρεις εβδομάδες πιο πίσω. Πήγαμε πιο πίσω γιατί είχαμε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Μπορούμε να το ανακτήσουμε. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού».