Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου η Πτώση του HU-16 Albatross στην Ελευσίνα

από Team MyPortal.gr
sms

Ήταν η 23 Ιανουαρίου 1992 όταν HU-16 Albatross της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας, ανεβάζοντας στα ουράνια τα τρία μέλη του πληρώματός του.

Ελευσίνα

Κυβερνήτης ήταν ο Αντισμήναρχος Ζαφειράκης Παναγιώτης σε διατεταγμένη πτήση, με το αεροσκάφος που ανήκε στη 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας της 112 Πτέρυγας Μάχης, ο οποίος προσπάθησε να φέρει το αεροπλάνο για προσγείωση, αλλά ο Γκούφυ, όπως αποκαλούνταν χαϊδευτικά το συγκεκριμένο αεροπλάνο, από τα πληρώματα, δεν προσγειώθηκε ποτέ. Μαζί βρήκαν φρικτό θάνατο ο συγκυβερνήτης Σμηναγός Χρήστος Δημόπουλος, και ο μηχανικός Ανθυπασπιστής Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ. Το σημαντικό όμως και αυτό που αποδεικνύει τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης είανι ότι την ύστατη ώρα οι αποτελεσματικοί χειρισμοί του κυβερνήτη αποσόβησαν τη μεγαλύτερη τραγωδία, αφού το αεροσκάφος κατευθυνόταν με μηχανική βλάβη προς το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, αλλά ο άτυχος πιλότος κατάφερε να αλλάξει την πορεία του για να συντριβεί σε παρακείμενη αλάνα.

Τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως η συντριβή του αεροσκάφους είχε σχετιστεί με την πρόσφατη επισκευή του αριστερού του κινητήρα. Οι συγγενείς των θυμάτων μάλιστα είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη ζητώντας την τιμωρία όσων κατηγορούσαν ως υπεύθυνους. Από την άλλη μεριά η πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα της εποχής απέδιδε σε τυχαία και μη προβλέψιμη βλάβη την εκδήλωση πυρκαγιάς που είχε προηγηθεί της συντριβής.