Σαμαράς ή Τσίπρας; Η Κεφαλονιά, το Μάτι και οι έκτακτες καταστάσεις…

από Οικονόμου Νίκος
sms

Σαμαράς ή Τσίπρας; Αν αφήσουμε στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορές των δύο πολιτικών (και είναι πολλές) έχει ενδιαφέρον να δούμε πως λειτούργησαν οι δύο πρωθυπουργοί σε συνθήκες κρίσης. Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι μας δίνουν μια τέτοια αφορμή, ενώ το σημερινό εύστοχο κείμενο του Στράτου Σιμόπουλου για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, που έγιναν επί κυβέρνησης Σαμαρά, μας βοηθά σημαντικά.

Ο πρώην γενικός γραμματέας δημοσίων έργων στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θυμήθηκε τους σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά όταν έλαβε την εντολή από τον τότε υπουργό επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να κατοικοεδρεύσει στο νησί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα από τον σεισμό.

Ο σεισμός έγινε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 4, ο Σιμόπουλος πέταξε για την Κεφαλονιά τη Δευτέρα το μεσημέρι και ο Σαμαράς έφτασε στο νησί με πτήση κατευθείαν από τις Βρυξέλες (καλή ώρα όπως τώρα ο Τσίπρας από τη Βοσνία) την Τρίτη το βράδυ. Είχε ήδη δώσει τις πρώτες αναλυτικές εντολές στον τότε γενικό γραμματέα, ενώ είχε διαμηνύσει ότι και ο ίδιος θα έμενε στη νησί. «Κλείσε ένα δωμάτιο στο όνομα σου γιατί εκεί θα μείνει ο πρωθυπουργός. Αλλά να μην το μάθει κανείς», ήταν η οδηγία που έλαβε ο Σιμόπουλος,

Με το που έφτασε στο νησί ο Σαμαράς συγκάλεσε αμέσως την πρώτη σύσκεψη.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη, ο κόσμος πολύς, ανάμεσα τους και πολλοί άσχετοι, αλλά και ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι. Τα λόγια του Σαμαρά –όπως θυμάται σήμερα ο Σιμόπουλος- ήταν περίπου τα εξής:

«Θέλω να ξέρετε ότι για να είμαι χρήσιμος πρέπει να ενημερωθώ. Για να ενημερωθώ πρέπει να τα ακούσω ήρεμα. Για να τα ακούσω ήρεμα πρέπει να είμαστε λιγότεροι. Για να είμαστε λιγότεροι, αυτοί που αναγκαστικά θα φύγουν θα είναι οι δημοσιογράφοι. Αύριο όμως, με το καλό, θα μπορέσουμε αφού δούμε ορισμένα θέματα, να σας πω δυο τρία λόγια σχετικά με την επίσκεψη. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό και επειδή είναι και προχωρημένη η ώρα χρήσιμο θα ήταν να κάνουμε τώρα μία πρώτη ανάλυση του τι έχει συμβεί και τι μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να είναι χρήσιμη εδώ πέρα και παραγωγική η παρουσία μου και γόνιμη όλη αυτή η διαδικασία. Σας ευχαριστώ θερμά πάντως που είσαστε εδώ πέρα».

Χρήσιμος λοιπόν, ψύχραιμος και φυσικά χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους. Με στόχο το καλό αποτέλεσμα.

Τεσσεράμισι χρόνια μετά ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε στο Μάτι να διαχειρισθεί μια έκτακτη κατάσταση, σαφώς πιο περίπλοκη από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά. Και αυτός ήρθε εκτάκτως στην περιοχή από το εξωτερικό, αλλάζοντας το πρόγραμμά του. Έφτασε μάλιστα σχετικά γρήγορα (τη Δευτέρα το βράδυ) και ενώ καιγόταν η περιοχή πήγε κατευθείαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Το γοργόν και χάριν έχει; Όχι βέβαια, γιατί φάνηκε απροετοίμαστος, ενώ κανείς εκείνη τη στιγμή δεν είχε επίγνωση της καταστροφής που έχει συμβεί στην περιοχή. Και το χειρότερο; Αφησε ένα μεγάλο κομμάτι της σύσκεψης να γίνεται σε ζωντανή σύνδεση! Φαίνεσθαι και όχι ουσία. Ετσι ξεκίνησε το Βατερλό της κυβέρνησης στην υπόθεση του Ματιού. Δεκάδες οι νεκροί, κάκιστη και βιαστική η αρχική διαχείριση, καθώς ο στόχος ήταν η επικοινωνία.

Το αν θα γυρίσει το κλίμα με τον καταιγισμό των θεσμικών μέτρων που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες είναι ερωτηματικό…