Σ. Ζαχαράκη: Βασικές προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο το στεγαστικό, το δημογραφικό και η παιδική προστασία

από Team MyPortal.gr
sms

Τις τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Οι τρεις βασικές μου προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο: στεγαστικό, δημογραφικό και παιδική προστασία», τόνισε.

«Αυτό το οποίο δουλεύουμε με ιδιαίτερη ζέση είναι το στεγαστικό. Το αναφέρατε για περισσότερες επιλογές σε νεότερους ανθρώπους αλλά και ευάλωτους συμπολίτες μας. Μιλήσατε και για μια πολύ σημαντική λέξη, τη συνοχή, η οποία είναι και το επίκεντρο της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη αν δεν νιώθει κάποιος ότι αυτό που γίνεται τον αφορά. Άρα, η συνοχή γίνεται ένας συνδετικός κρίκος που κρατάει τους πολίτες σε μια κατάσταση, θα έλεγα σίγουρα βιώσιμης οικονομικής κατάστασης, αλλά κυρίως και μιας αισιοδοξίας που θέλουμε κυρίως οι νέοι άνθρωποι να έχουν, οι οποίοι όμως, δεν την έχουν», υπογράμμισε.

«Νιώθουν πολλές φορές πολλά σύννεφα πάνω από την καθημερινότητά τους και την προοπτική και της εύρεσης εργασίας αλλά και ενός δικού τους σπιτιού. Άρα, για να επανέλθω στο ερώτημα, το στεγαστικό σίγουρα, το δημογραφικό, προφανώς με πολύ πιο πολυετή ορίζοντα και με μια αίσθηση πραγματισμού, καθώς η μείωση των γεννήσεων είναι υπαρκτή εδώ και χρόνια και δεν φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς ξέρουμε πώς είμαστε και πόσοι θα είμαστε. Έχουμε μια ηλικιωμένη κοινωνία, η οποία έχει ενηλικιωθεί και ωριμάσει και πλέον περάσει αν θέλετε και σε πιο ώριμη φάση εδώ και χρόνια. Ξέρουμε πόσες γυναίκες είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και πόσες λιγότερες είναι τα τελευταία πέντε χρόνια. Κρατήστε χαρακτηριστικά ότι είναι 150.000 λιγότερες οι γυναίκες από τα 20 έως τα 40 τα τελευταία πέντε χρόνια, που σημαίνει ότι αυτό καταγράφεται, αν θέλετε και ως προοπτική», συνέχισε.

«Και βέβαια, επειδή με ρωτήσατε ποια είναι τα πράγματα τα οποία είναι σε στοίβα μπροστά στο γραφείο, είναι επίσης και η παιδική προστασία. Το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας, τα οποία διαμένουν αυτή τη στιγμή σε ένα κέντρο παιδικής προστασίας, τα παλιά ιδρύματα όπως τα λέμε, να βρουν μια οικογένεια που μπορεί να γίνει ανάδοχη ή να τα υιοθετήσει ή ακόμη περισσότερο αν είναι μεγαλύτερα, να εξέλθουν σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, να ζήσουν ένα πιο αυτόνομο, φωτεινό μέλλον, μακριά από την ιδρυματοποίηση. Θα έλεγα ότι αυτές είναι οι τρεις βασικές μου προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο», συμπλήρωσε.

«Το αναβαθμίζω ενεργειακά θα βγει στον αέρα τον Ιανουάριο του 2025»

Έπειτα, η υπουργός επισήμανε, «Έχουμε επίσης κάνει και μια πλειάδα μέτρων τα οποία θα κατηγοριοποιήσω στα βασικά όπως την ενεργειακή αναβάθμιση, προγράμματα όπως είναι το «Αναβαθμίζω Ενεργειακά» που οι πολίτες που μας ακούν αυτή τη στιγμή θα περιμένουν να βγει στον αέρα Ιανουάριο του 2025. Είναι ένα πρόγραμμα 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα με δάνεια τα οποία θα κινηθούν μέχρι 25.000 ευρώ, τα οποία μπορείς να τα αποπληρώσεις από 3 έως 7 έτη, να αναβαθμίσεις ενεργειακά το σπίτι σου και μάλιστα χωρίς να έχουμε εισοδηματικό κριτήριο. Και είναι μάλιστα πολύ σημαντικό το ότι με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τη διαπραγμάτευση και του Υπουργείου Οικονομικών πετύχαμε αυτό το ποσό».

«Επόμενο μέτρο, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, είναι αυτό το οποίο τώρα έχουμε μάλιστα σε διαβούλευση, τη διορθωμένη και βελτιωμένη διάταξη του Υπουργείου μας, το Ανακαινίζω-Νοικιάζω το οποίο τι λέει; Λέει ότι όταν έχεις ένα σπίτι που ήταν κενό τρία χρόνια και το ανοίγεις σε μακροχρόνια μίσθωση, τότε εμείς δίνουμε το 60% μιας ανακαίνισης που μπορεί να κινηθεί μέχρι τα 13.000 ευρώ περίπου (…). Βέβαια νομίζω ότι η ναυαρχίδα αυτών των προσπαθειών για το άνοιγμα των κλειστών είναι κυρίως η φοροαπαλλαγή, η οποία και τώρα θα ψηφιστεί με το οικονομικό νομοσχέδιο για να ανοίξεις το διαμέρισμά σου όταν το έχεις κλειστό και το δίνεις για μακροχρόνια μίσθωση ή το έχεις για Airbnb. Άρα, είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν και ελπίζουμε να αποδώσουν μεγαλύτερη προσφορά που είναι το μεγάλο ζητούμενο», υπογράμμισε.

«Το 2025 στον αέρα διαγωνισμός για οικόπεδο που ανήκει στο Δημόσιο»

Και συμπλήρωσε «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν επίσης χώροι που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και για αστυνομικά τμήματα, δημοτικά καταστήματα, κοινοτικά διαμερίσματα που δεν χρησιμοποιούνται. Εμείς όλα αυτά λοιπόν τα συλλέγουμε με τη βοήθεια της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και μαζί με τους δημάρχους-έχω στείλει μια επιστολή σε όλους τους Δημάρχους της Ελλάδος να μου καταγράψουν τα διαθέσιμα δικά τους διαμερίσματα. Το έχουμε κάνει ήδη με τη Θεσσαλονίκη και πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, με ένα ποσό των περίπου 660.000 ευρώ ανακαινίζονται και έχουν ξεκινήσει να ανακαινίζονται τριάντα διαμερίσματα μέσα σ’ αυτά μάλιστα είναι και ένα κτίριο το οποίο θα μας δώσει πέντε διαμερίσματα που ανήκαν στο δήμο, σε ιδρύματα και στο κράτος και αυτά θα δοθούν σε ευάλωτες ομάδες».

«Είναι μικρός ο αριθμός, αλλά είναι ενδεικτικό και συμβολικό το ότι ξεκινάμε την αξιοποίηση με ένα πρόγραμμα μάλιστα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο μας, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά ένα δημοτικό διαμέρισμα, ένα κρατικό διαμέρισμα και να μπει ένα παιδί, φανταστείτε ένας άνεργος φοιτητής, μια γυναίκα η οποία μπορεί να ζούσε σε ένα ξενώνα, ένας άνθρωπος ο οποίος εξαρτάται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό θα το κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό μαζεύουμε αυτή τη στιγμή τη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων δομημένων περιβαλλόντων, δηλαδή διαμερισμάτων, ενώ σύντομα θα έχουμε και το 2025 στον αέρα διαγωνισμό για οικόπεδο που ανήκει στο Δημόσιο, έτσι ώστε να το πάρει ένας ιδιώτης, να το χτίσει και ένα κομμάτι των διαμερισμάτων να είναι για κοινωνική στέγαση. Άρα, θα γίνουν πολλά. Πιστεύω ότι είναι η χρονιά της στέγασης, αν με ρωτάτε και ελπίζω πραγματικά και το δημόσιο να δείξει έτσι και τα αντανακλαστικά του σε αυτό το τόσο καυτό ζήτημα», ανέφερε.

Τέλος, η κα Ζαχαράκη τόνισε, «Ήδη βλέπουμε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Πύρρο ένα ειδικό πρόγραμμα φροντιστών, έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτεται από το κράτος πιλοτικά για αρχή ένας φροντιστής που μπορεί να έρθει στο σπίτι και να φροντίσει τον άνθρωπο. Τρέχουν ήδη τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι που» ξέρετε ότι βοηθούν και ηλικιωμένους συμπολίτες μας από το Υπουργείο Εσωτερικών με το πρόγραμμα αυτό. Άρα, από εμάς θα αναμένετε μέχρι το τέλος του 2025 ένα ειδικό πρόγραμμα για τους φροντιστές σε ημερήσια βάση. Και επίσης, εμείς σύντομα θα βγάλουμε και ένα πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιών, διαμερισμάτων για άτομα με αναπηρία και θέλουμε στο μέλλον αυτό να αναπτυχθεί, αν γίνεται και για άτομα ηλικιωμένα, κάτι δηλαδή να βοηθάει την καθημερινότητα και να απομειώνει και την πίεση και προς τους μικρότερους, σε ηλικία συνήθως, που βρίσκονται μαζί με τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς τους».