Σ. Κυμπουρόπουλος: Οι θεσμοί άντεξαν παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πανδημίας

από Team MyPortal.gr
sms

Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID19 στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, καθώς και οι προκλήσεις τής αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, ήταν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ευρωβουλευτή της ΝΔ και συντονιστή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις τοποθετήσεις του, ο κ. Κυμπουρόπουλος υπογράμμισε ότι «παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί άντεξαν» και ότι «τα Κοινοβούλια μπόρεσαν να προσαρμόσουν τις μεθόδους εργασίας τους και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους», κάνοντας αναφορά στο «αξιοσημείωτο νομοθετικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, «στο σημαντικό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και τις δυσκολίες στην καθημερινότητα για τους ανάπηρους, τους ηλικιωμένους κι ευάλωτους συνανθρώπους μας, όπως τα άτομα με άνοια ή Alzheimer» και τόνισε «την ανάγκη να διδαχθούμε από τα μαθήματα της πανδημίας, ώστε η αντιμετώπιση επόμενων κρίσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες αυτών των ομάδων».

Ολοκλήρωσε, δε, τις παρεμβάσεις του αναφερόμενος «στις προκλήσεις που δημιούργησαν η παραπληροφόρηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά κι η αποφασιστική στάση Ευρωπαϊκών Οργάνων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην επιστήμη και τους θεσμούς εν γένει».

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ακαδημαϊκοί (ο καθηγητής Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η επίκουρη καθηγήτρια Δήμητρα Δημητρακοπούλου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επισκέπτρια καθηγήτρια στο MIT Media Lab), αλλά και εκπρόσωποι υπηρεσιών της ΕΕ και της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ειδική Επιτροπή COVI αφορά στα διδάγματα που αποκομίσαμε από την πανδημία CΟVID-19 και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις, συστάθηκε το 2022 και αναμένεται να συμπεριλάβει τα συμπεράσματα σε μια Έκθεση, η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2023.