Ρωσία: Ο ΥΠΕξ Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόθεση των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

από Team MyPortal.gr
sms

Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά την επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ «που πρέπει να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ’ όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Ανησυχία για ΗΠΑ – Ιράν

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι τελευταίες δηλώσεις του (Αμερικανού προέδρου) δεν μας προκαλούν αισιοδοξία και δεν ενισχύουν τη σταθερότητα» της ιστορικής αυτής συμφωνίας, τόνισε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Μόσχα.

«Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση» της συμφωνίας αυτής, πρόσθεσε.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του» βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Τραμπ έδωσε στους Ευρωπαίους την Παρασκευή τελεσίγραφο να σκληρύνουν τους επόμενους μήνες τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν επιθυμούν την παραμονή της Ουάσινγκτον σε αυτή.

«Δεν θα στηρίξουμε αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ΗΠΑ, να αλλάξουν τη φρασεολογία της συμφωνίας, περιλαμβάνοντας πράγματα που θα είναι εντελώς απαράδεκτα για το Ιράν», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «αναζητούν ένα συμβιβασμό» μετά το τελεσίγραφο Τραμπ. «Αυτό κινδυνεύει να τους οδηγήσει σε μια κακή τάση, προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση», εκτίμησε.

Ο Λαβρόφ μάλιστα έκανε τη σύγκριση μεταξύ Ιράν και Βόρειας Κορέας: αν η συμφωνία με την Τεχεράνη ακυρωθεί, «τότε βάλτε στη θέση της τη Βόρεια Κορέα». «Τους υποσχόμαστε ότι θα αρθούν οι κυρώσεις αν εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Το εγκαταλείπουν, αλλά κανείς δεν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ», εξήγησε.

Το Σάββατο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε χαρακτηρίσει «πολύ κακό υπολογισμό» και «σοβαρό λάθος» μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Προληπτική κριτική Λαβρόφ για μελλοντικό γαλλικό νομοσχέδιο για τα fake news

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε επίσης την πρόθεση κατάρτισης σχεδίου νόμου που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση των «fake news» κάνοντας την πρόβλεψη ότι αυτές οι ψευδείς πληροφορίες θα καθορίζονται «χωρίς συζήτηση, χωρίς αποδείξεις».

Στις αρχές του Ιανουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί την εισαγωγή ενός νόμου που θα καταδικάζει τις ψευδείς πληροφορίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο στόχαστρο της γαλλικής κυβέρνησης βρίσκονται και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, με τα οποία ο Μακρόν είχε έλθει σε σύγκρουση κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στο προπαρασκευαστικό στάδιο. Ωστόσο μοιάζει να γνωρίζει ότι «θα θέτει περιορισμούς στον ανταγωνισμό» στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Τα «fake news» θα καθορίζονται «από μία και μόνη πλευρά, χωρίς συζήτηση, χωρίς αποδείξεις και χωρίς κανένα επιχείρημα», είπε κατά τη διάρκεια της απολογιστικής του 2017 ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Με χρηματοδότηση της ρωσικής κυβέρνησης, το τηλεοπτικό δίκτυο RT (πρώην Russia Today) ξεκίνησε να εκπέμπει στα μέσα του Δεκεμβρίου στη Γαλλία εν μέσω ατμόσφαιρας γενικής δυσπιστίας.

Μαζί με το Sputnik, το άλλο ρωσικό μέσο ενημέρωσης που είναι παρόν στη Γαλλία και πρόσκειται στο Κρεμλίνο, το RT έχει κατηγορηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν ότι συμπεριφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές «σαν όργανο επιρροής … και δυσφημιστικής προπαγάνδας».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές υποχρέωσαν το ρωσικό δίκτυο να καταγραφεί ως «ξένος πράκτορας», όρος που ορίζει θεσμούς που εκπροσωπούν συμφέροντα ξένων δυνάμεων και οφείλουν να δίνουν στοιχεία για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότησή τους.

Η Ρωσία απάντησε καταγράφοντας ως «ξένους πράκτορες» ραδιοφωνικά δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Το RT βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της βρετανικής ραδιοτηλεοπτικής αρχής (Ofcom), η οποία έχει ήδη εκδώσει 14 προειδοποιήσεις προς το RT απειλώντας το με την επιβολή κυρώσεων κυρίως για κάλυψη των θεμάτων της Συρίας και της Ουκρανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ