Ρωσία: Μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου στο 7,5%

από Team MyPortal.gr
sms

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 7,5% χθες, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομία χρειάζεται φθηνότερο δανεισμό για να περιορίσει την ύφεση. Ήταν η πέμπτη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου όπου το επιτόκιο μειώθηκε φέτος.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα λάβει υπόψη την πραγματική και αναμενόμενη δυναμική του πληθωρισμού μαζί με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις εγχώριες και εξωτερικές συνθήκες και την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά τη λήψη της επόμενης απόφασης για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Το ρούβλι έδειξε περιορισμένη αντίδραση στην κίνηση του επιτοκίου, κυμαινόμενο κοντά στο 60 έναντι του δολαρίου. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 14,1% στις 9 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να τελειώσει φέτος στο εύρος 11-13%, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Επανέλαβε την ελπίδα της ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 5-7% το 2023. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα μπορούσε να χρειαστεί μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να φέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 4% το 2024, εάν διευρυνθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας