Reuters: Παράδειγμα για τη μείωση του πληθωρισμού η Ελλάδα για τη Βρετανία

από Team MyPortal.gr
sms

ΗΕλλάδα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν τρόπο για να ξεπεράσει την αύξηση του πληθωρισμού «Με την τιμή των τροφίμων να αυξάνεται περισσότερο από 19% ετησίως και να πλησιάζουν εκλογές, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, πρέπει να μειώσει τη δυσκολία της αγοράς. Τα ανώτατα όρια τιμών που σκέφτεται, ωστόσο, θα πλήξουν τα σούπερ μάρκετ και θα ενθαρρύνουν τη ζήτηση, ενισχύοντας τον πληθωρισμό. Οι προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη διαφορά εισοδήματος – τιμών, μπορεί να είναι ένα πιο αποτελεσματικό αντίδοτο σε αυτό το σοκ, επισημαίνει το Reuters.

Οι Βρετανοί αισθάνονται πιο έντονη την πίεση από την κρίση στο κόστος ζωής στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Η χώρα έχει τον πιο απότομο ρυθμό πληθωρισμού τροφίμων στη Δυτική Ευρώπη – 19,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι υψηλότερες τιμές εισαγωγών όπως στην ενέργεια, τα εμπορεύματα και η εργασία, καθώς και ο «πληθωρισμός» και οι προσπάθειες ορισμένων παραγωγών να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, βρίσκονται πίσω από αυτό το άλμα.

Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα για τον Σουνάκ, του οποίου το κόμμα βρίσκεται 15 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά είναι επίσης ένας οικονομικός πονοκέφαλος για τον Άντριου Μπέιλυ. Το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων καθιστά επίπονο το έργο του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τις τιμές καταναλωτή στο 2% από 8,7% τον Απρίλιο, καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες κατηγορίες στο καλάθι του πληθωρισμού της Βρετανίας.

Σούνακ εστιάζει στο πως θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Σκέφτεται να αναγκάσει τα σούπερ μάρκετ να περιορίσουν τις τιμές βασικών προϊόντων όπως το ψωμί και το γάλα, υιοθετώντας το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης.

Το πρόβλημα με αυτούς τους κανόνες είναι ότι τα παντοπωλεία, που ήδη εργάζονται με μικρά περιθώρια κέρδους, απλώς θα αυξήσουν τις τιμές σε άλλα προϊόντα. Με την αποθάρρυνση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης, τα ανώτατα όρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν πληθωρισμό.

Και, καθώς οι τιμές των τροφίμων μειώνονται λόγω χαμηλότερου κόστους εισροών, η Capital Economics αναμένει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα φτάσει στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους, τα ανώτατα όρια μπορεί να καταλήξουν να είναι υψηλότερα από τις τιμές των λιανοπωλητών.