Ρεκόρ επισκεπτών στην Αμμουλιανή, το νησάκι της Χαλκιδικής

από Team MyPortal.gr
sms

Τον πληθυσμό του 20πλασιάζει σε καθημερινή βάση το νησί της Αμμουλιανής, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Βρίσκεται στον κόπλο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή, με έκταση μόλις 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και παρόλο που το χειμώνα κατοικείται από 50 ανθρώπους, το καλοκαίρι κατακλίζεται από περίπου 8.000-10.000 επισκέπτες. Αποτελεί δε, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα μηνύματα για την πορεία της τρέχουσας φετινής περιόδου φάνηκαν ήδη από πολύ νωρίς, καθώς ήδη τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο η πληρότητα στα καταλύματα και στο κάπινγκ ήταν αρκετά μεγάλη.

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, Νικήτας Μαρτυγάκης, εκτίμησε πως τα νούμερα του 2019 σίγουρα θα ξεπεραστούν καθώς η περίοδος θα τραβήξει μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Άλλωστε, οι κρατήσεις από ξένους τουρίστες τόσο για Σεπτέμβριο όσο και για Οκτώβριο είναι ήδη σε πολύ καλά επίπεδα.

«Το νησί έχει γύρω στις 5.000 κλίνες, μαζί με το κάμπινγκ αγγίζει τους 6.500 επισκέπτες. Όταν λέμε ότι καθημερινά φτάνουμε τις 8.000-10.000 επισκέπτες εννοούμε και τους ημερήσιους επισκέπτες γιατί το νησί υποδέχεται κόσμο από τα υπόλοιπα πόδια της Χαλκιδικής. Πέρα από τα ενοικιαζόμενα βαρκάκια όπου φτάνουν στις παραλίες, είναι το πλοίο της γραμμής με τα συχνά δρομολόγια, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιούνται ημερήσιες κρουαζιέρες από τη Σάρτη και την Ουρανούπολη», ανέφερε ο Νικήτας Μαρτυγάκης.

Για πρώτη φορά φέτος στο νησί Αμερικανοί

Φέτος, για πρώτη φορά, επισκέφτηκαν την Αμμουλιανή για διακοπές Αμερικανοί τουρίστες. Οι κύριες κρατήσεις στο νησί είναι από Βαλκάνιους, με τους Ρουμάνους τα δύο τελευταία χρόνια να καταγράφουν υψηλούς αριθμούς διανυκτερεύσεων, όπως επίσης από Γερμανούς, Γάλλους, Αγγλους και Ιταλούς οι οποίοι είθισται να κλείσουν εβδομαδιαία ή δεκαήμερα πακέτα διαμονής.

«Από τους πιο μακρινούς προορισμούς καταγράψαμε τουρίστες από το Μεξικό, την Αυστραλία, ενώ είχαμε κάποιους ελάχιστους από Κίνα που πέρασαν ένα διήμερο στο νησί μας, συνδυάζοντάς το με άλλες ελληνικές περιοχές», πρόσθεσε οΝικήτας Μαρτυγάκης.

Σχεδιασμός νέων υποδομών για να σηκώσουν το τουριστικό «φορτίο»

Στη δημιουργία νέων υποδομών στο νησί ώστε να προσελκυστεί περισσότερος κόσμος, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9Fm» ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Έκανε επίσης γνωστή τη δημιουργία του νέου λιμανιού του νησιού με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 καθώς έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με δύο εκατ. ευρώ το έργο αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Αμμουλιανής με παράλληλη λειτουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Από ιδίους πόρους ολοκληρώνεται η αντικατάσταση όλου του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, μήκους 1400 μέτρων, που θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του νησιού, ενώ σε λίγες ημέρες δημοπρατείται η αναβάθμιση του βιολογικού σταθμού με μονάδα βοθρολυμάτων.

Το προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί η ανακαίνιση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου της Καλογερικής Λέσχης, για να γίνει πολυχώρος Πολιτισμού. Δημοπρατήθηκε ήδη ο κεντρικός οδικός άξονας, ο οποίος εκτός από αγροτικές ιδιοκτησίες συνδέει τον οικισμό με την πολυσύχναστη παραλία των Αλυκών, και έχει ξεκινήσει και η μελέτη για την ανακαίνιση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου του Αρσανά.