Οι άμεσες τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν το 2024 τα 548 εκατ. δολάρια, μία από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ
Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι άμεσες τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έφτασαν το 2024 τα 548 εκατ. δολάρια, μία από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι άξονες αυτής της ανόδου είναι κυρίως δύο. Αφενός οι αγορές ακινήτων.
Στην καρδιά του Κολωνακίου, σε ένα από τα γνωστά κτίρια της Αθήνας, εκεί όπου έζησε η σπουδαία Μαρίκα Κοτοπούλη, άνοιξε προ ημερών το πρώτο εν Ελλάδι κατάστημά της η τουρκική Vakko, ένας από τους κορυφαίους οίκους μόδας και luxury προϊόντων στη γειτονική χώρα.
Η κίνηση αυτή είναι μόλις μία από σειρά άλλων που προηγήθηκαν από άλλες τουρκικές εταιρείες που τα τελευταία χρόνια διεισδύουν στην ελληνική αγορά κυρίως μέσα από τα κανάλια της λιανικής. Μία νέα πραγματικότητα την οποία ευνοεί παράλληλα το μεγάλο κύμα αγορών ακινήτων από Τούρκους πολίτες στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, στο οποίο έχουν αναδειχθεί οι δεύτεροι καλύτεροι «πελάτες» μετά τους Κινέζους.
Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί τροφοδοτεί την περιβόητη «τουρκική οικονομική απόβαση» στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οι άμεσες τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2024 αυξήθηκαν στα 548 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και αρκετά χρόνια, απόδειξη του ενδιαφέροντος των Τούρκων που έχει αναθερμανθεί για την ελληνική οικονομία. Ιδίως εάν σκεφτεί κανείς πως μόλις πριν από τρία χρόνια, το 2022, οι άμεσες τουρκικές επενδύσεις στη χώρα μας ήταν μόλις 52 εκατ. ευρώ.
Ακίνητα και Golden Visa
Η ελληνική κτηματαγορά αναδεικνύεται σε μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Τούρκων επενδυτών. Μέχρι σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν δοθεί 1.471 άδειες διαμονής σε Τούρκους πολίτες μετά την αγορά ακινήτων που έκαναν στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Κάτι που τους κατατάσσει στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τους Κινέζους, αν και με διαφορά (6.520 είναι οι άδειες που έχουν δοθεί σε Κινέζους πολίτες).
Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται κυρίως για ακίνητα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και δημοφιλή τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη. Το γεγονός ότι πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν περιορίσει ή καταργήσει τα προγράμματά τους για Χρυσή Βίζα έχει στρέψει ακόμα περισσότερους Τούρκους προς την Ελλάδα, όπου μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής με αγορά ακινήτων αξίας από 250.000 έως 800.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.