“Οραματιστήκαμε και δημιουργούμε μία πόλη πράσινη, έξυπνη και φιλική προς τον πολίτη”

από Team MyPortal.gr
sms

Του Γιάννη Δαρδαμανέλη, Δημάρχου Καλαμαριάς

Το 2022 είναι μία ξεχωριστή χρονιά για την Καλαμαριά. Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, και έχοντας επίγνωση της ευθύνης που μας αναλογεί, απέναντι σ’ εκείνους που κατάφεραν να μετατρέψουν την Καλαμαριά από ένα λασπότοπο σε μία σύγχρονη πόλη, αλλά και απέναντι στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον αυτού το τόπου, οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε βήμα, βήμα τις πολιτικές και αναπτυξιακές δράσεις με τις οποίες θα κάνουμε την Καλαμαριά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην  ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Και πώς οραματιστήκαμε την πόλης μας; Πράσινη, φιλική προς τον πολίτη, έξυπνη, μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές για να τον εξυπηρετεί και με αστικές αναπλάσεις και έργα υποδομών που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά του.

Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι η Καλαμαριά ανήκει στους πράσινους και φιλικούς προς το περιβάλλον Δήμους. Αναλογιστείτε μόνο τη δουλειά που κάνουμε, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, το μεγαλύτερο πάρκο πρασίνου, απ’ όπου διώξαμε αδέσποτα και καταπατητές, το καθαρίσαμε, βάλαμε φωτισμό ασφαλείας και τώρα το απολαμβάνουν Καλαμαριώτες και επισκέπτες. Ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που θα ξεκαθαρίσει τις χρήσεις γης και θα οδηγήσει στην πλήρη αναμόρφωσή του.

Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος έχουμε καθιερώσει την εφταήμερη καθαριότητα, έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα για τους υπόγειους κάδους, ενώ η ανακύκλωση έχει γίνει συνείδηση πια στην καθημερινότητα των πολιτών, γεγονός που μας οδήγησε στην αύξηση της επανάχρησης. Επίσης έχουμε προμηθευτεί υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα και θα εγκαταστήσουμε σταθμούς φόρτισης  για την εξοικονόμηση ενέργειας, την αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος και την καλύτερη οικονομία στα χρήματα των συνδημοτών μας.

Η Καλαμαριά επιτέλους ανήκει στις έξυπνες πόλεις. Ολοκληρώνεται το έργο της Ψηφιακής Έξυπνης Πόλης, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα στο Δήμο βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου, η ιστοσελίδα του κοινωνικού εθελοντισμού, ο ιατρικός φάκελος ασθενή, το σύστημα της τηλεφροντίδας, το πρόγραμμα 4mycity και πολλά άλλα. Επιπλέον εκσυγχρονίζουμε το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς με το Open Mall, δίνοντας πνοή στην οικονομία της πόλης μας.

Η προσπάθεια όμως είναι πολυεπίπεδη και δε σταματάει ποτέ. Αφού προχωρήσαμε στην αποκατάσταση 36 δρόμων με έργα οδοποιίας, βάλαμε στο πρόγραμμα άλλους 65, για να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τη μετακίνηση των πολιτών. Τοποθετήσαμε wc και ράμπες για ΑΜΕΑ στα σχολεία, ώστε η πόλη να είναι πραγματικά φιλική προς όλους. Ολοκληρώσαμε πάρκα αναψυχής, που υπήρχαν μόνο στα σχέδια, ενώ προχωράμε στη δημιουργία πάρκων τσέπης. Και στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ στο Sensory Park, το πρώτο αισθητηριακό πάρκο στην Ελλάδα, ένα πάρκο για όλους, που βρίσκεται προ των πυλών.

Όμως τα έργα που αποτελούν τις κορωνίδες, αν θέλετε, του προγράμματός μας είναι το Αλιευτικό Καταφύγιο, η διάνοιξη της Πόντου και Βιοκλιματική Ανάπλαση Κηφισιάς-Βότση. Το πρώτο εγκρίθηκε και περιμένουμε τη χρηματοδότησή του (7 εκ. ευρώ).  Η διάνοιξη της Πόντου (15εκ) για την οποία έχουμε τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι θέμα χρόνου, καθώς περιμένουμε την έγκριση των απαλλοτριώσεων, ενώ η μεταμόρφωση Κηφισιάς-Βότση είναι το έργο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, που ξεπερνάει τα 10 εκ. ευρώ και θα δώσει μια νέα πνοή στους κατοίκους της. Εννοείται ότι δεν μπορώ να παραλείψω την πλαζ Αρετσούς, που επιτέλους περνάει στα χέρια του Δήμου και σύντομα θα μιλάμε για την πραγματική ανάπτυξη στο κομμάτι αυτό του παραλιακού μετώπου, αφού μετά το 2013, ο Δήμος αποκτά χρήση έστω σε ένα μέρος από τα 6,5km ακτογραμμής που ανήκουν σε ΕΤΑΔ, ΤΕΘΑ, ΤΑΪΠΕΔ κά.

Μπορώ να  απαριθμήσω  κι άλλα έργα, μικρά και μεγάλα, που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε έχουν προγραμματιστεί κι έχουν εγκριθεί. Όλα έχουν ένα σημείο αναφοράς, τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής κάθε πολίτη. Αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δουλειά μας, τη δίψα μας να κάνουμε τον τόπο καλύτερο και την αποτελεσματικότητά μας, ότι  ανήκουμε σε μία γενιά, που οραματίζεται, σχεδιάζει, δημιουργεί.

(δημοσιεύθηκε στο ειδικό έντυπο του MyPortal.gr για την 86η ΔΕΘ)