“Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα γίνει” – Η θέση μας και δηλώσεις Παπαϊωάννου, Καλαφάτη, Τζιτζικώστα, Ζέρβα, Καϊτεζίδη

από Team MyPortal.gr
sms

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «Π»:  Στην Ελλάδα καίτοι είμαστε στον 21ο αιώνα συζητούμε τα αυτονόητα.  Όπως ότι μερικές δεκάδες «μπαχαλάκηδες» δεν μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν στο Πανεπιστήμιο, πως δεν μπορούν να καταλαμβάνουν παράνομα πανεπιστημιακό χώρο, πως οι εκλεγμένες πρυτανικές αρχές μπορούν να αποφασίζουν να κατασκευάσουν μέσα στο πανεπιστήμιο μια βιβλιοθήκη για τους φοιτητές και τους καθηγητές.  Αυτονόητα πράγματα δηλαδή.  Οι βίαιες αντιδράσεις λιγοστών ατόμων στη νομιμότητα δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταματήσουν τη διοίκηση του ΑΠΘ από την βούλησή της να κατασκευάσει τη βιβλιοθήκη, ακόμη και αν χρειαστεί η προστασία από την αστυνομία.  Το σκότος της βίας δεν μπορεί να νικάει πλέον το φως της νομιμότητας.  Σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ, που δεν αφορούν βεβαίως μόνο το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αλλά όλα τα ΑΕΙ και όλη την κοινωνία, οφείλουν όλοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση, κόμματα, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες: με τη βία, με την παρανομία, με τις καταστροφές  και τις καταλήψεις ή με τη νομιμότητα για ένα σύγχρονο και ασφαλές πανεπιστήμιο.  

Η «Π» φιλοξενεί σήμερα αποκλειστικές δηλώσεις-παρεμβάσεις για το θέμα από τον Πρύτανη του ΑΠΘ αναφορικά με τις μελλοντικές του κινήσεις για το θέμα της βιβλιοθήκης και της ασφάλειας στο πανεπιστήμιο αλλά και απο τον Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας , τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που υψώνουν τείχος προστασίας στο Πανεπιστήμιο.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Γκουμάκης

Την αποφασιστικότητα του ΑΠΘ η Βιβλιοθήκη στο Βιολογικό, εκεί όπου για 34 χρόνια υπήρχε μια κατάληψη, τονίζει μέσα απο την “Π” σε αποκλειστικές του δηλώσεις ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας στην “Π” ξεκαθαρίζει πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ένα ασφαλές πανεπιστήμιο δεν σταματούν και θα συνεχιστούν.

Τη στήριξής τους στον Πρύτανη με δηλώσεις τους στην “Π” εκφράζουν  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ενώ και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τονίζει την ανάγκη για “πανεπιστήμια ασφαλή και «ανοιχτά», χωρίς βία, χωρίς βανδαλισμούς, χωρίς ακρότητες. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό, είναι ζήτημα δημοκρατίας, εν τέλει ζήτημα παιδείας».

 

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου των πρυτανικών εκλογών του 2019, βασική μου τοποθέτηση σε όλες τις επαφές μου με συναδέλφους ήταν η εμπέδωση της ασφάλειας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Παράλληλα είχα πει και συνεχίζω να το λέω ότι η ομελέτα για να γίνει χρειάζεται και τηγάνι και σπάσιμο αυγών. Επίσης σταθερή μου άποψη είναι ότι οι θέσεις δεν κάνουν τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι τις θέσεις, με βάση τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούν. Επομένως ήμουν δεσμευμένος απέναντι στους συναδέλφους να ξεκινήσει μία διαδικασία έτσι ώστε να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια εντός του πανεπιστημιακού χώρου προς την κατεύθυνση αυτή. Για την απομάκρυνση από το campus όλων των παρανόμων στοιχείων, έμπορων ναρκωτικών ή οποιουδήποτε άλλου. Από τις πρώτες μέρες, δόθηκε εντολή και μετά δε την 10η βραδινή, όλες οι περιμετρικές πόρτες στο Αριστοτέλειο, να παραμένουν κλειστές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε υπάλληλος σεκιούριτι ο οποίος, ναι μεν, δεν ζητούσε αποδεικτικά στοιχεία για το ποιος μπαίνει, αλλά τουλάχιστον μπορούσε να διακρίνει, έστω και φυσιογνωμικά τον όποιον είχε άλλου είδους δράση στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα ενισχύθηκαν οι περιπολίες των ατόμων της ομάδας Ασφάλειας εντός του Πανεπιστημίου και τους δόθηκε και η δυνατότητα με μηχανάκια, για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, να μπορούν να εντοπίζουν τις έκνομες ενέργειες», υπογράμμισε ο Πρύτανης μιλώντας στην “Π” λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ η οποία ομόφωνα διατράνωσε τη βούλησή της να κατασκευαστεί η βιβλιοθήκη εκεί που επί 34 χρόνια υπήρχε η κατάληψη.

“Τα μέλη της Συγκλήτου ομόφωνα καταδικάζουν την εγκληματική επίθεση, η οποία συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Έλληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ζητούν δε την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών. Στηρίζουν τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Μαΐου για την τέλεση αυτών των πράξεων και αναμένουν από το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη. Καταδικάζει επίσης ομόφωνα τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ όσο και στο κτίριο διοίκησης. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επιβεβαιώνει τη σθεναρή και αταλάντευτη αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο. Αποφασίστηκε δε ομόφωνα πως οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες. Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στo ψήφισμα.

 

 

“Η βιβλιοθήκη θα χτιστεί”

Σχετικά με την καταστροφή της βιβλιοθήκης στο Βιολογικό όπου προηγουμένως υπήρχε κατάληψη εκεί επί 34 χρόνια, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης αλλά και στο χρονικό καταστροφής των έργων.

«Υπάρχει απόφαση δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του Πανεπιστημίου, Συγκλήτου και Κοσμητείας οι οποίες προβλέπουν ότι ο χώρος του παλιού στεκιού στο βιολογικό θα πρέπει να γίνει η ενιαία βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών. Το έργο είναι ύψους προϋπολογισμό 1.320.600 ευρώ και εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη Διά Βίου Μάθηση, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα σημαντικό τεχνικό έργο που περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλου, ενιαίου χώρου βιβλιοθήκης, δύο μεγάλων και μιας μικρής αίθουσας διδασκαλίας και άλλων τεσσάρων μικρότερων χώρων για άλλες χρήσεις, καθώς και χώρους υγιεινής. Στο προαναφερθέν ποσό περιλαμβάνεται και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού της ενιαίας βιβλιοθήκης. Επομένως είναι ένα έργο πνοής, ένα έργο καθαρά ακαδημαϊκό, ένα έργο που προάγει την έρευνα, τη γνώση, την καινοτομία, την ακαδημαϊκή δεοντολογία».

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί όπου χτίζεται η βιβλιοθήκη στο βιολογικό: «Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, περίπου στο τέλος του χρόνου ξεκίνησε το έργο και άρχισε η πρώτη κατεδάφιση με τα γνωστά προβλήματα. Στη συνέχεια, τη Μεγάλη Εβδομάδα αφού ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση και η δημιουργία του ενιαίου αυτού χώρου, ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα η πρώτη φάση του έργου για να αρχίζει να χτίζεται και να διαμορφώνεται χωροταξικά ο χώρος. Στους υπαλλήλους του εργολάβου όμως δεν τους επετράπη από κάποια ομάδα ατόμων η συνέχιση του έργου, από κάποιο σημείο και μετά. Ο εργολάβος είχε μηχανήματα στην είσοδο σε εκείνο το σημείο και ενημέρωσε την αστυνομία για την προστασία του χώρου. Ως όφειλε η αστυνομία παρενέβη και συνεχίσθηκαν από τη Μεγάλη Τρίτη οι εργασίες. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 30 Απριλίου με την παρουσία της αστυνομίας διότι καθημερινά υπήρχε η τάση να παρενοχλούνται οι εργασίες στο χώρο.

Ξαφνικά, τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου, μια ομάδα εγκληματικών στοιχείων πραγματοποίησε μια οργανωμένη επιχείρηση καταστροφής του έργου αυτού, διάρρηξης πρώτα του χώρου και καταστροφής του. Στη συνέχεια έγινε η αποτίμηση των ζημιών. Εμείς ως οφείλουμε ως πρυτανεία, προβήκαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Το βράδυ εκείνο ενημερώθηκε και η Αστυνομία, έγινε από την Πρυτανεία μήνυση κατ’ αγνώστων για διακεκριμένη φθορά και καταστροφή δημόσιας περιουσίας και από την Τρίτη το πρωί ο εργολάβος προβαίνει στην αποκομιδή των μπάζων. Με το που θα τελειώσει αυτό, το έργο θα συνεχίσει και θα αποκατασταθεί. Θα ξαναγίνει από την αρχή και εν τέλει η βιβλιοθήκη θα χτιστεί».

Αναφορικά με δημοσίευμα στο οποίο υπήρχε ο ισχυρισμός ότι ο Πρύτανης είχε ζητήσει από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Σκούμα, να μην είναι μέσα στον χώρο αστυνομικοί, ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνισε πως δεν επικοινώνησε με το στρατηγό Σκούμα καθόλου κατά τη διάρκεια της Παρασκευής μέχρι το Σάββατο το πρωί. «Δεν είχα καμία επικοινωνία με τον κ. Σκούμα. Το επιχειρησιακό σχέδιο ανήκει ολοκληρωτικά στην αστυνομία και εμένα δεν είναι η θέση μου να κρίνω δημοσιογραφικές πληροφορίες», ξεκαθάρισε ο Πρύτανης, ο οποίος επίσης τόνισε πως δεν έχει πληροφορίες για το αν και το πότε θα αναλάβει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία καθήκοντα στο ΑΠΘ.

 

Στήριξη στον Πρύτανη

Ο δρόμος που χάραξε η κυβέρνηση -εισάγοντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις και θεσμούς- για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα Πανεπιστήμιά μας και την εμπέδωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεν ανακόπτεται και δεν σταματά. Το στέκι των καταληψιών στο ΑΠΘ, όσο κι αν τους βόλεψε για 34 χρόνια, θα γίνει βιβλιοθήκη όποιοι κι αν αντιδρούν, όσο κι αν αντιδρούν, ξεκαθαρίζει σε δήλωση του στην ‘Π’, ο  Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες των πρυτανικών Αρχών, του πρύτανη του ΑΠΘ, των διδασκόντων και των φοιτητών. Υπηρετούμε την ελευθερία στη γνώση, στην έρευνα, στο δικαίωμα του φοιτητή να έχει  στη διάθεσή του μια βιβλιοθήκη γνώσης και όχι μια αποθήκη αναιμίας. Ήμουν, είμαι και θα είμαι κατά της βίας, από όπου κι αν προέρχεται».

Ανάλογη είναι και η δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα αναφορικά με τις δράσεις του Πρύτανη: «Η συνεργασία που έχουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον Πρύτανη και τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ είναι ιδιαίτερα στενή και εποικοδομητική, με εμφανή και μετρήσιμα αποτελέσματα για το Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές και τους ερευνητές, αλλά και για τον τόπο μας, την κοινωνία και την τοπική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας στηρίζουμε τις ενέργειες του Πρύτανη του ΑΠΘ και για ένα ανοιχτό, εξωστρεφές και ασφαλές Πανεπιστήμιο, στο οποίο οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι ερευνητές επιτελούν το διδακτικό και επιστημονικό τους έργο και ταυτόχρονα εκφράζουν ελεύθερα, χωρίς φόβο τις ιδέες και τις απόψεις τους. Θέλουμε Πανεπιστήμια που βρίσκονται μέσα στην κοινωνία, σύγχρονα και ανοιχτά, στα οποία δεν έχουν θέση οι παραβατικές συμπεριφορές, ο εκφοβισμός και η ανασφάλεια, αλλά αποτελούν σημεία αναφοράς και προόδου, στα οποία αναπτύσσονται νέες ιδέες, παράγεται έρευνα και νέα γνώση και δίνεται χώρος έκφρασης και δημιουργίας στους νέους ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Τα ζητήματα φύλαξης και ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πατρίδας μας πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Συνιστούν μια διαρκή εκκρεμότητα από το παρελθόν και εγκλωβίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα σ’ έναν δημόσιο διάλογο για θέματα, που άλλες χώρες έχουν αφήσει πίσω τους», επισημαίνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που φιλοξενεί μεγάλα πανεπιστήμια, έχει μεγάλο αριθμό φοιτητών, ερευνητών, καθηγητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.  Είναι κρίμα όλος αυτός ο πλούτος, η περιουσία του ελληνικού λαού, το ανθρώπινο δυναμικό να παραμένει δέσμια μιας συζήτησης, που θα έπρεπε να είναι ξεπερασμένη. Όλοι θέλουμε πανεπιστήμια σύγχρονα, με υποδομές, με κανόνες, με επαρκή χρηματοδότηση. Πανεπιστήμια ασφαλή και «ανοιχτά», χωρίς βία, χωρίς βανδαλισμούς, χωρίς ακρότητες. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό, είναι ζήτημα δημοκρατίας, εν τέλει ζήτημα παιδείας», τονίζει.

«Αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο μας θλίβουν όλους είναι η μάχη του εκσυγχρονισμού και το καινούργιο απέναντι στα παλιά κατεστημένα τα προβληματικά που κρατούν δέσμια τα ελληνικά πανεπιστήμια», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζιδης.

«Στη μάχη για το σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο θεωρούμε ότι πρωταγωνιστεί ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου τον οποίο τον στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας και έχουμε πάρει και αποφάσεις σχετικές. Πιστεύουμε ότι το σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο θα είναι κυψέλη για τη γνώση, τη μάθηση και τον πολιτισμό. Τα όσα γίνονται εκεί χαρακτηρίζουν τις προηγούμενες κακές πρακτικές πρέπει να πάρουν ένα τέλος. Το ζητά το ελληνικό πανεπιστήμιο, το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 14-5-2022)