Πυροσβεστική Υπηρεσία: Προβλήματα Φωτιά

από Γκολιδάκης Διαμαντής
sms

Βρισκόμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου,  η τραγωδία στο Μάτι συμπυκνώνεται για την κυβέρνηση στη φράση «θα τα σπατάλαγες», που ξεστόμισε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες ημέρες απευθυνόμενος στους πυρόπληκτους και σχεδόν κανένας δεν σκέφτεται ότι σε λίγους μήνες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για άλλη μια μάχη με τις φλόγες όπως κάθε καλοκαίρι.

Εκτός από αυτούς που είναι οι πραγματικοί ήρωες αυτής της μάχης, τους πυροσβέστες. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες θα είναι εκεί να προστατέψουν ανθρώπους, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον. Υπό ποιες προϋποθέσεις, όμως, θα δώσουν αυτή τη μάχη; Τα μέσα ατομικής προστασίας, όπως αναπνευστικές συσκευές, ιματισμός και υποδήματα έχουν να αντικατασταθούν 10 και πλέον έτη, η παλαιότητα των οχημάτων και η έλλειψη συντήρησης οδηγούν πολλά από αυτά σε ακινησία. Η ελλιπής χρηματοδότηση και στήριξη του έργου των γυναικών και ανδρών του πυροσβεστικού σώματος συρρικνώνουν την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας.

Κι όλα αυτά, την στιγμή που μειώνονται διαρκώς οι οργανικές θέσεις. Στη Θεσσαλονίκη την τελευταία τριετία η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος έχει μειωθεί περισσότερο από 70 θέσεις, τη στιγμή που όσοι υπηρετούν καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυξανόμενα περιστατικά. Η μάχη με τις δασικές πυρκαγιές είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη, ωστόσο δεκάδες περιστατικά στα οποία επεμβαίνει η πυροσβεστική είναι καθημερινά. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός πυροσβεστών έχει μετακινηθεί για τη στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων και των νέων αυτοκινητοδρόμων χωρίς πρόσληψη νέων. Επίσης, το πυροσβεστικό σώμα είναι το μόνο, από τα σώματα ασφαλείας, που δεν έχει βαθμολόγιο και άρα δεν υπάρχει σύνδεση με το μισθολόγιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυνηγώντας υπερπλεονάσματα και εξυπηρετώντας μόνο μικροκομματικά οφέλη, έχει αποδειχτεί ανίκανη να δώσει λύσεις στα προβλήματα κρίσιμων υπηρεσιών. Η στήριξη στην Πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και γενικότερα στα σώματα ασφαλείας,μένει στα λόγια και σε επικοινωνιακές κινήσεις μετά από καταστροφές και όχι στην πρόληψη και τον εξοπλισμό αυτών που καλούνται να τις αποτρέψουν.

Είναι απαραίτητο να ληφθούν εγκαίρως πρωτοβουλίες και μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες ασκούν τα καθήκοντα τους οι πυροσβέστες. Δεν χρειάζονται άλλες τραγωδίες και εκ των υστέρων απολογίες. Αυτό που απαιτείται είναι η σωστή οργάνωση της πολιτείας και η στήριξη αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες. Το καλοκαίρι δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε…