Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα – Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια

από Team MyPortal.gr
sms

ε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο πιλότων του μαχητικού αεροσκάφους F-4, το οποίο κατέπεσε στις 10:30 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ανδραβίδας ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Στην έρευνα παίρνουν μέρος, από πλευράς του Λιμενικού, τέσσερα πλωτά, ένα ναυαγοσωστικό και δύο ιδιωτικά σκάφη ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται ένα αεροσκάφος C-130. Επιπλέον, στην περιοχή έχουν σπεύσει δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70.

Τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν το μεσημέρι στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Εικόνες από τα συντρίμμια έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα της Ηλείας «ΠΡΩΤΗ».

Πηγή: ΠΡΩΤΗ

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι πιλότοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Το F-4 είχε απογειωθεί στις 10:15 από την Ανδραβίδα και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ

Στις 10:30 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ

Πηγή: ΠΡΩΤΗ

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη συντριβή

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης εκτίμησε ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» όπως είπε.

Από την πλευρά του ο αμυντικός αναλυτής, Κώστας Ιατρίδης, ο οποίος είχε επιβιώσει από παρόμοια συντριβή, δήλωσε ότι «όταν πετάς με μεγάλες ταχύτητες και κάνεις στροφές, ελιγμούς και με πολλά G ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει το ατύχημα» προσθέτοντας ότι, μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόβλημα, όπως μια βλάβη στα πηδάλια.

 

Πηγή: Liberal.gr