Πρόταση Α. Ευθυμίου για επαναφορά ρύθμισης 120 δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων

από Team MyPortal.gr
sms

Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διερεύνησης των δυνατοτήτων για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων λόγω του μεγάλου κύματος ακρίβειας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με την εξέταση του ενδεχόμενου επαναφοράς της ρύθμισης σε 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων στο ελληνικό δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των οφειλών τους.

 

«Η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης θα δώσει «ανάσα» στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα κρατήσει σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και παράλληλα θα διασωθούν θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεχίσει η εισροή χρημάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο.» τόνισε η κα. Ευθυμίου.

 

Παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως άλλωστε έκανε και με τα μέτρα στήριξης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτοντας έτσι σε προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστόσο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, ως απόρροια  της πολυετούς οικονομικής κρίσης, των συνεπειών της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης αλλά και του κύματος των πρόσφατων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έρευνες-εκθέσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για τους πρώτους μήνες του 2022 οι επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα αυξημένα χρέη προς την εφορία, της τάξεως των 2,5 δις ευρώ, ενώ αντίστοιχα η καταναλωτική τους εμπιστοσύνη και ο κύκλος εργασιών τους παρουσιάζουν ιδιαίτερη μείωση σε σχέση με προηγούμενα έτη. «Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη πρόσθετης στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε να διασωθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας.» σημείωσε η κα. Ευθυμίου.

Μάλιστα, η κ. Ευθυμίου γίνεται συχνά δέκτης της ανησυχίας των επιχειρηματιών της περιφέρειάς της, σχετικά με την δυνατότητα εξόφλησης συνολικά των οφειλών τους, συμπεριλαμβανομένων και των προ-πανδημικών, που σε συνδυασμό με την παρούσα οικονομική στενότητα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω η βουλευτής απηύθυνε ερώτημα στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η διεύρυνση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την επαναφορά της δυνατότητας ρύθμισης σε 120 των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων στο ελληνικό δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των οφειλών τους αυτών που γεννήθηκαν πριν την πανδημία, κατά τη πανδημία και την τρέχουσα περίοδο.