Προς μίνι ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ;

από Team MyPortal.gr
sms

Σενάρια που προβλέπουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα  ακόμη και πριν από τη ΔΕΘ εξετάζει  ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζυγίζει τις εισηγήσεις που δέχεται από συνεργάτες του.

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδουν με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο και να διαμηνύουν ότι η απόφαση για ανασχηματισμό να εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, όμως πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο παρασκήνιο, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου.

Με διττό στόχο: οι όποιες αλλαγές να σηματοδοτήσουν ότι κυβέρνηση και χώρα αλλάζουν σελίδα και μπαίνουν στη μεταμνημονιακή φάση, αλλά και ότι με το εν λόγω σχήμα θα οδεύσει σε κάλπες είτε αυτές διενεργηθούν το Μάιο του 2019, είτε νωρίτερα.

Παρόλα αυτά, η πολιτική ισορροπία στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος με πολλά εσωτερικά προβλήματα και με συχνές κινήσεις διαφοροποίησης, ενώ και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν υπόγειες αναταράξεις.

Τα δεδομένα είναι ότι τρεις υπουργοί θεωρούνται αμετακίνητοι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς.

Τον υπουργό οικονομικών απασχολεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και με πρώτο σταθμό τη ΔΕΘ, σχεδιάζεται να εξαγγελθούν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και μέτρα για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Συν τοις άλλοις, με το βλέμμα στην έξοδο της χώρας στις αγορές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και ο ίδιος θα θελήσει να πιστωθεί πολιτικά οφέλη και να υλοποιήσει μια σειρά από πολιτικές που δεν μπορούσε πριν λόγω των περιορισμών.

Στον υπουργό εξωτερικών πιστώνεται σε κυβερνητικό επίπεδο η συμφωνία Αθήνας-ΠΓΔΜ, ενώ φαίνεται ότι αναλαμβάνει και νέα αποστολή που αφορά  στις εκκρεμότητες Ελλάδας-Αλβανίας.

Απίθανη επίσης θεωρείται και η απομάκρυνση του υπουργού εθνικής άμυνας, που αν γινόταν θα σήμαινε και γενικότερες ανατροπές στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Ετσι όλα τα σενάρια μιλούν για ένα μίνι ανασχηματισμό, που μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και εντός του Αυγούστου.