Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση των έργων πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας

από Team MyPortal.gr
sms
Ένας νέος εμπορικός πεζόδρομος, που θα λειτουργεί ως συνέχεια αυτού που έχει ήδη διαμορφωθεί στο τμήμα από τη Μακένζι Κινγκ έως και την Τσιμισκή, καθώς και μια πλατεία πλησίον της μητρόπολης, η οποία θα θυμίζει την ιστορικότητα του άξονα και συγχρόνως θα έχει τον χαρακτήρα μιας «εκβολής» του προς τη θάλασσα, σχεδιάζεται να διαμορφωθούν στο νότιο τμήμα της Αγίας Σοφίας.
Η δεύτερη φάση των έργων πεζοδρόμησης του άξονα της Αγίας Σοφίας, που καλύπτει το κομμάτι από την Τσιμισκή μέχρι την παραλιακή λεωφόρο, εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς στην τακτική συνεδρίασή του της ερχόμενης Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, καλείται να ανάψει το πράσινο φως για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Το κόστος των εργασιών για την πεζοδρόμηση του δεύτερου τμήματος της Αγίας Σοφίας, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 2,8 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται να καλυφθεί κατά 75% μέσω της δανειακής σύμβασης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατά το υπολειπόμενο 25% μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Σε δύο ενότητες
Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, το τμήμα της Αγίας Σοφίας από την Τσιμισκή έως τη θάλασσα θα οργανωθεί σε δύο διακριτές ενότητες.
Η πρώτη θα καλύπτει την περιοχή από την Τσιμισκή έως και τη Μητροπόλεως και θα έχει τον χαρακτήρα ενός εμπορικού πεζόδρομου, λειτουργώντας ως συνέχεια του τμήματος που ήδη κατασκευάστηκε από την Τσιμισκή μέχρι τη Μακένζι Κινγκ.
Η δεύτερη ενότητα θα διαμορφωθεί ως πλατεία της Μητρόπολης, ξεκινώντας από την οδό Μητροπόλεως και καταλήγοντας στη λεωφόρο Νίκης.
Ο εμπορικός πεζόδρομος
Ειδικότερα, ο εμπορικός πεζόδρομος που δημιουργείται από την Τσιμισκή μέχρι τη Μητροπόλεως αποτελεί συνέχεια του κομματιού που έχει ήδη αποδοθεί στη χρήση των Θεσσαλονικέων. Για να δώσουν την εικόνα της ενιαίας συνέχειας οι μελετητές επέλεξαν και για αυτό το τμήμα τα ίδια υλικά με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον υφιστάμενο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.
«Ένα έγχρωμο ‘χαλί’ από χυτό δάπεδο διατρέχει τον πεζόδρομο σε όλο του το μήκος και εισχωρεί στις πλατείες. Ένας αρμός – ‘ποταμός’ διατρέχει αξονικά τον δρόμο και ορίζει δύο περιοχές», περιγράφουν οι μελετητές του έργου. Ειδικότερα, η δυτική περιοχή αποδίδεται στην αποκλειστική χρήση των πεζών, ενώ στην ανατολική προβλέπονται ζώνη ποδηλατοδρόμου και δυνατότητα διέλευσης οχημάτων εξυπηρέτησης.
Η πλατεία της Μητρόπολης
Το δεύτερο τμήμα της υπό ανάπλασης περιοχής, όπου κυριαρχούν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, διαμορφώνεται ως πλατεία της Μητρόπολης.
«Το ενιαίο συνεχές δάπεδο διευρύνει τον χώρο και τον ενοποιεί με το διευρυμένο τμήμα που εκβάλλει στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μια διαμόρφωση υδάτινης επιφάνειας ‘μεσολαβεί’ τη σχέση με το απέραντο υδάτινο στοιχείο της θάλασσας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές του έργου, υπογραμμίζοντας ότι μια σειρά από φωτεινές στήλες, οι λεγόμενοι «αστικοί φάροι», που τοποθετούνται στη μέση κατά μήκος της πλατείας συμβάλλουν στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτής της περιοχής.
Στη ζώνη αυτή κυριαρχεί ο γρανίτης λευκού χρώματος, που σχηματοποιεί την επιμήκη πλατεία της Μητρόπολης. Η είσοδος στην αυλή της Μητρόπολης σηματοδοτείται από ένα κατώφλι από λευκό μάρμαρο, όπως και από μία συστάδα από μαύρες και γκρίζες πλάκες γρανίτη σε ορισμένη διάταξη.
Πλάκες δαπεδόστρωσης όμοιες με αυτές της πλατείας επιλέγονται και για το τμήμα του παραλιακού πεζοδρομίου της λεωφόρου Νίκης, ώστε ο άξονας στο σημείο αυτό να αποκτήσει τον χαρακτήρα μιας «εκβολής» προς τη θάλασσα.
Υδάτινες επιφάνειες
Έντονη στο υπό διαμόρφωση τμήμα του άξονα της Αγίας Σοφίας προβλέπεται ότι θα είναι η παρουσία του υδάτινου στοιχείου. Μεταξύ άλλων οι μελετητές του έργου έχουν σχεδιάσει έναν αρμό – «ποταμό», όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφουν, που διαμορφώνεται με κυβόλιθους από έγχρωμους γρανίτες και διασχίζει τον εμπορικό πεζόδρομο. Στην πλατεία Μητροπόλεως αυτός ο «ποταμός» διατρέχει το τμήμα από την οδό Μητροπόλεως μέχρι και την Προξένου Κορομηλά και καταλήγει σε μια κρήνη πόσιμου νερού.
Εξάλλου, στην πλατεία Μητρόπολης διαμορφώνεται μια υδάτινη επιφάνεια μήκους 22,8 μ. και πλάτους 1,5 μ.. Ο πυθμένας της θα είναι διακοσμημένος με έγχρωμα χειροποίητα κεραμικά πλακίδια, ώστε να υπάρχει μια έμμεση αναφορά στην ιστορικότητα του άξονα της Αγίας Σοφίας.
«Αστικοί φάροι» και πράσινο
Ειδικές φωτεινές σημάνσεις, οι λεγόμενοι «αστικοί φάροι», θα τοποθετηθούν στο υπό διαμόρφωση τμήμα της Αγίας Σοφίας, για να σηματοδοτούν σημεία με ιδιαίτερη σημασία. Ανάλογοι «φάροι» έχουν τοποθετηθεί και στο τμήμα του πεζοδρόμου που έχει ήδη παραδοθεί.
«Αστικοί φάροι» προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στα δύο άκρα του εμπορικού τμήματος που θα δημιουργηθεί από την Τσιμισκή μέχρι τη Μητροπόλεως, σηματοδοτώντας τις εισόδους στον πεζόδρομο, όπως και στις δύο παρειές της λεωφόρου Νίκης. Αυτές οι φωτεινές σημάνσεις θα έχουν πυκνότερη διάταξη στην περιοχή της Μητρόπολης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ώστε να τονίζεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρα της.
Ο φωτισμός του εμπορικού πεζόδρομου θα είναι ανάλογος με αυτόν που επιλέχθηκε για το ολοκληρωμένο τμήμα μεταξύ της Τσιμισκή και της Μακένζι Κινγκ και θα γίνει με φωτιστικά σώματα σύγχρονου σχεδιασμού και τεχνολογίας Led. Εξάλλου, ενδοδαπέδια φωτιστικά σώματα θα φωτίζουν διακριτικά τα ψηλά δέντρα λικιδάμβαρης, τα οποία θα κυριαρχούν στην πλατεία της Μητρόπολης. Διάσπαρτα σώματα προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στο περιβάλλον της μεγάλης υδάτινης επιφάνειας.
Στον υπό διαμόρφωση εμπορικό πεζόδρομο μεταξύ της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως θα οργανωθούν δύο δενδροστοιχίες, που θα φυτευτούν με μελιές. Τέσσερις δενδροστοιχίες θα δημιουργηθούν στο διευρυμένο τμήμα της πλατείας Μητρόπολης από την Προξένου Κορομηλά μέχρι τη λεωφόρο Νίκης.
Η μελετητική ομάδα
Η μελέτη για την ανάπλαση αυτού του δεύτερου κομματιού της Αγίας Σοφίας υπογράφεται από την ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) συνολικά για τον άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας.
Την οριστική μελέτη της δεύτερης φάσης των έργων ανάπλασης της Αγίας Σοφίας εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Αντώνης Νουκάκης, Βαρβάρα-Χριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνης Χαζάπης και Αναστασία Χρανιώτη.
Πηγή: www.fm100.gr