Προκαλούν οι Τούρκοι με συστάσεις προς την Ελλάδα

Συστάσεις στην Ελλάδα να μην προχωρήσει σε συμπεριφορές που δημιουργούν κλιμάκωση στην περιοχή, απευθύνει το Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και αφού κάνει λόγο για τη σημερινή έναρξη των δραστηριοτήτων του Μπαρμπαρός, απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών, λέγοντας τα εξής:

«Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Ελληνικό ΥΠΕΞ είναι εντελώς αβάσιμη ως προς το διεθνές δίκαιο.

Η επιμονή της Ελλάδος σε μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς δεν θα έχει άλλες επιπτώσεις παρά να πλήξει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Τουρκία θα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Συνιστούμε δια του παρόντος στην Ελλάδα να απόσχει από συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου (η πρώτη με υπουργό Εξωτερικών τον Αλέξη Τσίπρα), ανέφερε τα εξής:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

No Comments Yet

Comments are closed