Πρόεδρος ΕΥΑΘ: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό

από Team MyPortal.gr
sms

Της Παναγιώτας Καρακούση

«Το νερό είναι κοινό αγαθό και οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με διαφανή, δημόσιο και δημοκρατικό τρόπο». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με ε τίτλο: «Η πόλη συζητάει για το νερό», στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας «Ε, όχι και το νερό» και των δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Επειδή το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού είναι πάντα ένα ανοιχτό θέμα, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στο διεθνή χώρο, θεωρώ ότι τέτοιου είδους συζητήσεις, συναντήσεις και συνεδριάσεις είναι απαραίτητες», δήλωσε χακτηριστικά ο κ. Κρεστενίτης υποστηρίζοντας ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα υπάρξει οριστική απόφαση χρηματοδότησης του έργου της επέκτασης εγκατάστασης επεξεργασίας του νερού Θεσσαλονίκης, όπου 150.000 κυβικά νερού, επιπλέον την ημέρα, θα είναι διαθέσιμα για την πόλη και το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ αναφέρθηκε και στην ανάγκη μιας συνεχούς επαγρύπνησης και κοινωνικής άποψης ότι το νερό είναι ένα κοινό αγαθό ενώ, όπως είπε, απαραίτητο είναι να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών στο κοινωνικό δικαίωμα, που δεν είναι άλλο από το καθαρό νερό. «Τα οικονομικά συμφέροντα για το νερό είναι, όμως, πολλά και πολλαπλά, ενώ παράλληλα χρειάζεται και θεσμική κατοχύρωση. Η συνταγματική κατοχύρωση του νερού είναι απαραίτητη, όπως και η συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά και όχι μόνο λεκτικά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα με την υδροδότηση της πόλης, ο κ. Κρεστενίτης τόνισε πως η εταιρεία με τη σημερινή της δομή και τον τεχνολογικό της εξοπλισμό θα μπορούσε να προλάβει τις ζημιές. Κύριος λόγος της αδυναμίας αυτής, όπως είπε, ήταν η μέχρι πρότινος πολιτική της αποεπένδυσης. Πριν από το 2010, τόνισε, η πόλη έπρεπε να είχε εξασφαλίσει το επιπλέον νερό από την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού του Αλιάκμονα αλλά και τα 150.000 επιπλέον κυβικά νερό σε ημερήσια βάση.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Φωτίου τόνισε πως το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό ενώ επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το τελικό στάδιο της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας του δήμου με την ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει από κοινού ΕΥΑΘ και Δήμος να επιδιώξουν ένα σύνολο δράσεων που θα προωθούν τη διεύρυνση της χρήσης του νερού της βρύσης, αρχίζοντας από το δημαρχείο και επεκτεινόμενοι σε δημόσιους χώρους της πόλης και σε καταστήματα. Σκοπός αυτών των δράσεων, όπως είπε, είναι η προώθηση της λογικής κατανάλωσης του νερού της βρύσης και όχι των εμφιαλωμένων νερών.

Η εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο επεσήμανε πρόταση που έχει κατατεθεί από τον ίδιο στο συμβούλιο των υπουργών για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, ζητώντας ουσιαστικά πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους και για όλες έως το 2030, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του πόσιμου νερού. Είναι σαφές, όπως είπε, πως υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής όλων των δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ.

Από την άλλη, το μέλος του κινήματος «SOSτε το νερό» και της καμπάνιας «Ε όχι και το νερό», Γιάννα Τσόκου τόνισε πως σκοπός του σημερινού καλέσματος είναι να συζητηθεί το θέμα του νερού και της ιδιωτικοποίησης του, προβάλλοντας παράλληλα το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου “Μέχρι την τελευταία σταγόνα”.  «Η ιδιωτικοποίηση μας αφορά όλους. Είναι ένα τεράστιο θέμα, της πόλης, της χώρας μας, της Ευρώπης. Είναι ένα διεθνές θέμα. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα γιατί είναι πολύ μεγάλα τα συμφέροντα, τα οποία πιέζουν για ιδιωτικοποίηση. Ο λόγος που εμείς βρισκόμαστε, τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πόλη ενώθηκε και είπε ότι δεν θέλει να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, είναι για να μην αφήσουμε τη κυβέρνηση να βγάλει στην αγορά το 24% των μετοχών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τσόκου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και συζήτηση με θέμα τις δράσεις της Καμπάνιας «Όχι και το νερό» για την εξασφάλιση του νερού ως κοινού αγαθού τάσσοντας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, την ένταξη του δήμου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των BlueCommunities αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα στην υδροδότηση της πόλης και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δίκτυο της ΕΥΑΘ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη συνεργασία της ΠΕΔΚΜ, που συμμετέχει και στηρίζει την Καμπάνια “Ε, όχι και το νερό!”.