Προχωρούν οι διαδικασίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms

Η πορεία των διαδικασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την έγκριση για τη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, στην υπό σύσταση Διεθνή Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα αναλάβει τη διαχείρισή του.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο προϋπολογισμός για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Μουσείου εκτιμάται στα 22,8 εκατ συμπεριλαμβανομένης της μουσειολογικής μελέτης και της εφαρμογή της ενώ, όπως είπε, η χρηματοδότηση που θα καλύψει το κόστος ανέγερσης του μουσείου είναι εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο η εκτιμώμενη επισκεψιμότητα του μουσείου ανά έτος είναι πάνω από 100.000 επισκέπτες ενώ το εκτιμώμενο προσωπικό που θα απασχοληθεί κατά τη λειτουργία του μουσείου είναι 33 υπάλληλοι.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως το νέο μουσείο θα συμβάλει στην ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, στην ανάδειξη της αδιάλειπτης και ιδιαίτερα σημαντικής παρουσίας των Εβραίων πολιτών στη Θεσσαλονίκη ακόμη και μετά το Ολοκαύτωμα, ενώ θα βοηθήσει στο να κατανοήσουν οι μελλοντικές γενιές το παρελθόν και θα υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο τους κινδύνους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με σκοπό την αποτροπή των εγκλημάτων του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτική Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ εξέφρασε την άποψη ότι είναι ευκαιρία για την πόλη η δημιουργία του. «Είναι σπουδαίο που δημιουργείται αυτό το Μουσείο, όχι μόνο γιατί είναι μια πόλη που αγαπούν οι Εβραίοι αλλά μέσα από αυτό θα ξανατρέξει στις καρδιές όλων των Εβραίων και η αγάπη τους για τη Θεσσαλονίκη. Θα δικαιώσει όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι κάτι σπουδαίο για την πόλη. Δεν είναι μόνο για τον τουρισμό, δεν δημιουργείται μόνο για αυτό», τόνισε ο κ. Σαλτιέλ.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, Θανάσης Σχίζας τόνισε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για τις γεωτεχνικές μελέτες και την αρχαιολογία και σύντομα θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση των μελετών. «Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2019 θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου κατασκευής του Μουσείου», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για δύσκολο δρόμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος θα ανεγερθεί σε ακίνητο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., παρακείμενο στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Με το Προεδρικό Διάταγμα 98/2017 έχει ήδη εγκριθεί η ειδική πολεοδομική μελέτη του ακινήτου για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο χώρο όπου θα αναγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο περίπου 200 στρεμμάτων. Παράλληλα, στο ίδιο σημείο προβλέπεται η λειτουργία Σιδηροδρομικού Μουσείου από την ΓΑΙΟΣΕ, τον ΟΣΕ και το δήμο Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το Πάρκο Μνήμης αυτό εκτείνεται σε 27 στρέμματα και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ελαιώνα με περίπου 5000 ελιές.

Η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2013, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.