Οπρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να δοκιμάζει το υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik που εκτόξευσε στην Ουκρανία, μια μέρα νωρίτερα και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του νέου πυραυλικού συστήματος.
Ο Πούτιν, σε τηλεοπτικά σχόλιά του, είπε ότι ο πύραυλος είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από έναν εχθρό.
«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να το δοκιμάζουμε. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί σειριακή παραγωγή», υπογράμμισε.
Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ την Τρίτη για την Ουκρανία – Πεντάγωνο: Ο Oreshnik θα μπορούσε να έχει πυρηνική κεφαλή
Νωρίτερα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, καθώς η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους.
Στο Κίεβο, αναβλήθηκε προγραμματισμένη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου, καθώς βουλευτές παρουσίασαν «ενδείξεις» ότι έχει στοχοποιηθεί το «τετράγωνο των κυβερνητικών υποδομών» του Κιέβου. Εξάλλου, ο Πούτιν, προειδοποίησε πως μετά τα ουκρανικά χτυπήματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους εντός της ρωσικής περιφέρειας, «έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε όποια χώρα έχει δώσει όπλα στην Ουκρανία».
Την ίδια ώρα, στο Πεντάγωνο εξετάζουν τη δυναμική του βαλλιστικός πύραυλος με την ονομασία Oreshnik που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με συμβατική κεφαλή, αλλά διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί πυρηνική. Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών, όμως το Πεντάγωνο αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, βασισμένος στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».
Η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον του ουκρανικού εδάφους ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (δηλαδή μέχρι 5.500 χιλιομέτρων), ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Η εκτόξευση είχε αρχικά καταγγελθεί από το Κίεβο ως εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δε θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία», τόνισε την Πέμπτη, το βράδυ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάραχ Νταχλάλαχ.
«Η Ρωσία εκτόξευσε ένα πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που υποστηρίζουν» τη χώρα, εξήγησε.
Στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου συνιστά «τρομερή κλιμάκωση» στη σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της επιλογής του για «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», επανέλαβε έτσι ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κατά την άποψή του «η σύνεση και μια ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ουκρανία συμβαδίζουν».
Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου.
«Όλα τα μέρη οφείλουν να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργασθούν για να αμβλύνουν την κατάσταση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Τι είναι όμως ο νέος ρωσικός υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς «Ορέσνικ» (φουντουκιά), με τον οποίο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως επλήγη η Ουκρανία ως απάντηση στη χρήση από το Κίεβο αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων εναντίον της Ρωσίας;
Την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης στον πόλεμο στην Ουκρανία αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση μεσαίου βεληνεκούς με βαλλιστικό πύραυλο. Υποστήριξε ότι «η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα». Εξήγησε ότι «η χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία προκάλεσε αυτή την απάντηση».
«Φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιουδήποτε κράτους τα όπλα του οποίου χρησιμοποιούνται εναντίον της Μόσχας.
«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χρήση του πυραύλου από τη Ρωσία στο Ντνίπρο δείχνει μια «σαφή και σοβαρή κλιμάκωση» του πολέμου.
«Η χρήση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον της Ουκρανίας σήμερα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό διάγγελμα.
Η κίνηση αυτή ήταν το «δεύτερο βήμα» του Ρώσου ηγέτη Πούτιν για την κλιμάκωση του πολέμου, είπε ο Ζελένσκι, με το πρώτο να είναι η χρήση περισσότερων από 10.000 στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Πούτιν «αγνοεί τις εκκλήσεις της Κίνας, της Βραζιλίας, των ευρωπαϊκών χωρών, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων» και ότι «κάνει τα πάντα για να παρατείνει» τη σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από χίλιες και πλέον ημέρες.
«Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», είπε, λέγοντας ότι η «έλλειψη σκληρών αντιδράσεων στις ενέργειες της Ρωσίας στέλνει το μήνυμα ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή».
«Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε πραγματική ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βία. Διαφορετικά, θα υπάρχουν ατελείωτα ρωσικά χτυπήματα, απειλές και αποσταθεροποίηση – όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας».