Πότε θα έρθει η «άνοιξη» στις τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τη Eurostat

από Team MyPortal.gr
sms

ΗEurostat ανακοινώνει σήμερα τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον πρώτο μήνα του χρόνου και τα βλέμματα αναγκαστικά θα στραφούν όχι μόνο στο συνολικό ποσοστό, στην Ελλάδα είναι πιθανή περαιτέρω αποκλιμάκωση στον ρυθμό αύξησης του εναρμονισμένου δείκτη λόγω ενέργειας, αλλά κυρίως στη μεταβολή του κλαδικού δείκτη των τροφίμων.

Η περαιτέρω άνοδος θεωρείται εξαιρετικά πιθανή καθώς ο Ιανουάριος του 2023 έφερε νέες αυξήσεις στη λιανική ενώ η σύγκριση γίνεται με τον Ιανουάριο του 2022 μήνα κατά τον οποίο οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τροφίμου δεν είχαν ακόμη αρχίσει να περνούν τις μεγάλες ανατιμήσεις στον τελικό καταναλωτή.

Η «άνοιξη» για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα αναμένεται να συμπέσει χρονικά και με την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και εξασφάλιση μονοψήφιου ποσοστού θα δούμε μετά τον Απρίλιο. Πρώτον διότι οι επιχειρήσεις αναμένεται να φρενάρουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών βλέποντας ότι συγκρατείται το ενεργειακό κόστος και δεύτερον διότι οι τιμές θα αρχίσουν να συγκρίνονται με τις «ακριβές» τιμές που άρχισαν να διαμορφώνονται από την άνοιξη του 2023 και μετά.

Αν κάποιοι λοιπόν θελήσουν να αντλήσουν και πολιτικά επιχειρήματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών τότε ναι η στατιστική φαίνεται ότι θα τους βοηθήσει. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα.

Σημαίνει όμως αυτό κάτι για το επίπεδο των τιμών; Η απάντηση είναι όχι. Άλλο ο πληθωρισμός που αποτυπώνει την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι τιμές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά και άλλο η ακρίβεια. Για να περιοριστεί η ακρίβεια θέλει μειώσεις τιμών και προσφορές.

Και αυτό το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εκδηλώνεται σταδιακά από την άνοιξη ανάλογα με την πορεία της κατανάλωσης αλλά και την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. Αν περιοριστεί το ενεργειακό κόστος, και οι βιομηχανίες θα αναζητήσουν τρόπους για να αυξήσουν τον τζίρο τους οποίος έχει αρχίσει να πιέζεται όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών στην λιανική. Σε χρονιά μεγάλης «πραγματικής» ανάπτυξης όπως ήταν το 2022, τα στοιχεία δείχνουν διατήρηση του όγκου πωλήσεων και αύξηση των εσόδων μόνο εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ο περιορισμός της ακρίβειας στα τρόφιμα δεν θα είναι εύκολος.

Γι’ αυτό και ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος προκύπτει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα διατεθεί κατά προτεραιότητα για άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις ώστε να τονωθεί η ζήτηση.

Περισσότερο market pass, έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους και στις ευπαθείς ομάδες, αυτό είναι κάτι που θα φανεί. Φαίνεται όμως ότι ο πληθωρισμός στο τρόφιμο είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο ένα απειλή για το οικογενειακό εισόδημα ειδικά των ευάλωτων.