Πότε ορκίζεται ο Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του και η Βουλή

από Team MyPortal.gr
sms

Μετά την αυτοδυναμία που κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία στις σημερινές εκλογές αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προβλέπεται να δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ορκιστεί πρωθυπουργός. H ορκομωσία του αναμένεται αύριο στις 13:00. Ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός την Τρίτη αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του και την ίδια ημέρα να γίνει η ορκωμοσία της.

Η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών που θα προκύψουν από τις εκλογές θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιουλίου ενώ την επομένη το σώμα θα εκλέξει το νέο Προεδρείο της Βουλής.

Ακολουθεί η παρουσίαση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, σε τριήμερη διαδικασία, και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πλαίσιο της «δεδηλωμένης». Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως η εμφάνιση της νέας κυβέρνησης στη Βουλή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να χαθεί ούτε ημέρα και προσανατολίζεται να ζητήσει η διαδικασία να ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Ιουλίου και να ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου. Έτσι από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να καταθέσει προς συζήτηση το πρώτο νομοσχέδιό της.