Πως θα βγουμε και πάλι νικητές απέναντι στον κορωνοϊό

Πατουλίδου Βούλα

της Βούλας Πατουλίδου

Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Λένε πολλοί ότι η ΔΕΘ είναι απλώς ένα ραντεβού της χειραψίας.

Ποιος θα μας το έλεγε όμως πως φέτος θα μας έλειπε η χειραψία… Αυτή η απλή κίνηση που όμως κρύβει ή φανερώνει τόσα πολλά. Χαρακτήρα, προσωπικότητα, διαθέσεις, προθέσεις, θέσεις, υποσχέσεις.

Έναν Σεπτέμβρη που ίσως κανείς από εμάς δεν φανταζόταν πως θα ζήσει. Η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη και δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας μας. Την ίδια στιγμή η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον προκλητικό μας γείτονα που απειλεί την ίδια την εδαφική της κυριαρχία.

Το φετινό ραντεβού της ΔΕΘ έρχεται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ακόμη και χωρίς την παρουσία του κόσμου η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παραμένει ένα σημείο συνάντησης των παραγωγικών φορέων της χώρας και το βήμα από το οποίο η εκάστοτε κυβέρνηση εξαγγέλλει την οικονομική της πολιτική. Και τα δύο αυτά γεγονότα έχουν τεράστια σημασία στην τρέχουσα συγκυρία.

Πολλοί στάθηκαν στο ότι η απολύτως αναγκαία ακύρωση της Έκθεσης πλήττει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή αλλά φαίνεται πως είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Οι συμπολίτες μας και η οργανωμένη Πολιτεία κερδίσαμε την πρώτη μάχη για τον περιορισμό της διάδοσης και των συνεπειών του κορωνοϊού. Το τίμημα όμως είναι βαρύ για την οικονομία, τους επιχειρηματίες, τους πολίτες. Η προσπάθεια όλων μας είναι να είναι και πρόσκαιρο.

Έχουμε όλοι σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ζητούν από εμάς κάτι παραπάνω από μια χειραψία. Χρειάζονται ένα χέρι που θα τους στηρίξει και θα τους κρατήσει όρθιους μέχρι να περάσει η μπόρα και να βγούμε όλοι μαζί στο ξέφωτο.

Η Πολιτεία κινείται αποφασιστικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον σχεδιασμό της για το πώς αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Στην Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαμε τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Η πρώτη δράση, που υλοποιείται στη χώρα και αφορά στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας 150 εκατομμύρια ευρώ δίνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σ’ αυτό το ποσό εμπεριέχονται χρήματα που εξασφάλισε η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το οικονομικό κόστος από την ακύρωση της Έκθεσης είναι πολύ μεγάλο για την πόλη και έρχεται στο τέλος ενός τουριστικά άνυδρου καλοκαιριού πλήττοντας οριζόντια ένα βασικό ιστό της οικονομίας ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν σκοπεύουμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Δουλεύουμε ήδη για την επόμενη μέρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ακόμη και όταν οι προβολείς σβήσουν από την Θεσσαλονίκη.

Ο τουρισμός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μπορεί να είναι το «εμβόλιο» για σωθεί ο τόπος μας. Το «εμβόλιο» αυτό προσπαθούμε να εξελίξουμε με συνέπεια και σκληρή δουλειά.

Η «επόμενη μέρα» πρέπει να μας βρει έτοιμους και καλύτερους.

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και διαβλέποντας εγκαίρως την δεινή θέση που θα βρεθεί η πόλη και η ευρύτερη περιοχή συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Τουρισμού για τη διαμόρφωση του πλάνου διαχείρισης της κρίσης. Ισχυροποιήσαμε το brand της πόλης εκμεταλλευόμενοι τις θετικές προσλήψεις της διεθνούς κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης από την χώρα μας.

Έχουμε καταφέρει να θεωρούμαστε μία σοβαρή, υπεύθυνη πόλη και με τις κατάλληλες συντονισμένες κινήσεις πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε γρήγορα.

Το πιστεύω γιατί είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη. Ένας τραυματισμός μπορεί να πετάξει έναν αθλητή εκτός αγώνων για πάντα. Ο πρωταθλητής, όμως έχει μάθει να ζει με τους τραυματισμούς, να τους ξεπερνά με σχέδιο, οργάνωση και προσήλωση και να βγαίνει από τις «σκοτεινές του ημέρες» δυνατότερος και σοφότερος.

Είμαι αισιόδοξη γιατί ξέρω πως οι Έλληνες και ειδικότερα οι Μακεδόνες έχουμε αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις μεγάλες προκλήσεις και να τις μετατρέπουμε σε ευκαιρίες προόδου.

No Comments Yet

Comments are closed