Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου – Το πλαίσιο λειτουργίας του

από Team MyPortal.gr
sms

Την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με απόλυτη ασφάλεια, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού στη χρήση του, έθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας πως θα υπάρξει διερεύνηση μέχρι τέλους για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως είπε ο υπουργός μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συντονιστικό Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΟΣΕ, την επόμενη Τετάρτη, εκκινεί το νέο σταδιακό πλαίσιο για την λειτουργία των τρένων, ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη σε περίπου εικοσιπέντε μέρες πριν από το Πάσχα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα ασφάλειας, όπως είναι κατεξοχήν τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης, καθώς και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας.

«Ιδιαίτερη έμφαση, ζήτησα στο ζήτημα της ασφάλειας των σηράγγων. Ειδικά για τις σήραγγες, πέρα από την αναγκαία αναβάθμιση, η οποία θα πρέπει να υπάρξει, έχουμε στα πολύ άμεσα σχέδια και την αναβάθμιση της επιτήρησης με ηλεκτρονικές κάμερες. Επιπλέον για το διάστημα έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση μία μόνο αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται απολύτως η κίνηση στις σήραγγες, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, το οποίο είναι αναγκαίο για την αναβάθμιση του επίπεδο ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι το σύστημα της τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε απολύτως την κρίσιμη νύχτα. «Δυστυχώς θα μου επιτρέψετε να πω με περισσή υποκρισία και καθόλου αίσθημα ευθύνης ορισμένοι διακινούν ότι δεν υπάρχει καμία τηλεδιοίκηση στη Λάρισα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στο σιδηρόδρομο αλλά και την εκπαίδευση, είπε πως τα οποιαδήποτε κενά στα ζητήματα προσωπικού, αυτά θα εξεταστούν και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ήμουν πάρα πολύ σαφής στο ότι θα υπάρχει άμεση ενίσχυση προσωπικού επανέλαβε ενίσχυση προσωπικού. Η απαίτηση για αναβάθμιση του επίπεδου της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των κρίσιμων υπαλλήλων του ΟΣΕ είναι στο πλαίσιο της δικής μας λειτουργικότητας».

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση στον σιδηρόδρομο

Με γνώμονα την επανεκκίνηση του ελληνικού σιδηροδρόμου σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά μέτρων ώστε έως το τέλος του μήνα να επαναλειτουργήσουν τα δρομολόγια των τρένων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας και έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση.

  • Υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σιδηροδρομικό σταθμό.
  • Μείωση του μεταφορικού έργου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών.
  • Καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων.
  • Ταχεία ολοκλήρωση της σύμβασης αναβάθμισης και αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν μετά από επικοινωνία με τη γαλλική Alstom.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για την ενίσχυση του ΟΣΕ.
  • Συνδρομή ΕΕ και Γερμανίας στην παροχή τεχνογνωσίας. Κλιμάκιο Γερμανών ειδικών που λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους θα καταθέσουν προτάσεις για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.
  • Αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά δολιοφθορέςκλοπές και καταστροφές στο δίκτυο.
  • Πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας.
  • Κανόνες πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης.
  • Μία μόνο αμαξοστοιχία εντός των σηράγγων.