Το πρώτο από μια σειρά ορόσημα στο… τερέν της νέας πολιτικής περιόδου κορυφώνεται τις επόμενες ώρες στον κυβερνητικό ορίζοντα. Η συζήτηση και κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 αντιμετωπίζεται από τους γαλάζιους ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για την επικοινωνία και ανάλυση της οικονομικής στρατηγικής, αλλά και ως πρόβα τζενεράλε ενός κύκλου μεταρρυθμιστικής και κοινωνικής αντεπίθεσης, ο οποίος, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου, θα οδηγήσει στην επίτευξη των εκπεφρασμένων στόχων πριν από τις εθνικές κάλπες του 2027.
“Όχι υπέρμετροι πανηγυρισμοί. Απαιτείται απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής”, είναι το μήνυμα που έχει φτάσει στους υπουργούς που θα λάβουν τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν η σκυτάλη περάσει στις κυριακάτικες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.
Σε ένα περιβάλλον, μάλιστα, σταθεροποίησης στο εντός των τειχών σκηνικό, μετά τις εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και στον ΣΥΡΙΖΑ, τα βλέμματα κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στρέφονται στην πρωθυπουργική παρέμβαση. Και στα σήματα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε μια συγκυρία επαναλαμβανόμενων συμπληγάδων για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οι σκιές
Ακρίβεια, εθνικό σύστημα υγείας, χαμηλοί μισθοί και εγκληματικότητα-ασφάλεια τοποθετούνται στην πρώτη σειρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δίνουν στις έρευνες κοινής γνώμης. Στη σκιά της φθοράς που αποτυπώθηκε, για πρώτη φορά, στο αναιμικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, στη σκιά της κοινωνικής πίεσης, η οποία εντείνεται από την αδυναμία συμπολιτών να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πιο βασικές ανάγκες τους, η Ηρώδου Αττικού 19 επιχειρεί μέσα από τη γέφυρα του Προϋπολογισμού:
– Να επαναφέρει στο προσκήνιο το αφήγημα της ενίσχυσης των εισοδημάτων.
– Να ενδυναμώσει το νεύμα προς τα αποστασιοποιημένα το 2024 ακροατήρια και τις αποστασιοποιημένες το 2024 κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που συνέβαλαν καθοριστικά στην αυτοδυναμία του 2023.
– Να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά τις επαναλαμβανόμενες φάσεις της εσωστρέφειας, στις οποίες κυριάρχησαν οι γκρίνιες γαλάζιων όχι μόνο για τη γενικότερη πορεία του κόμματος και την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες, αλλά και για την αδυναμία εύρεσης ενός ικανού μείγματος πολιτικής, που θα δώσει απτές απαντήσεις στον στροβιλισμό της ακρίβειας στα ράφια και στο ρεύμα.
– Να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με τη σταθερότητα, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης διεθνούς ρευστότητας.
– Να προτάξει την επιστροφή του μερίσματος της ανάπτυξης στην κοινωνία, μέσα από την υλοποίηση μικρότερων ή μεγαλύτερων έργων που δεν έχουν αθηνοκεντρικό χαρακτήρα, αλλά διαχέονται σε όλες τις περιφέρειες.
Ένα μείζον ερώτημα, σε κάθε περίπτωση, αναμένει την απάντησή του. Σε ένα περιβάλλον πίεσης σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που διεκδικεί τη δική του μερίδα στον χώρο του κέντρου, αναβαπτισμένο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί η ευημερία των αριθμών, την οποία επικαλείται συχνά-πυκνά το γαλάζιο επιτελείο να αποτυπωθεί στην τσέπη των πολιτών; Αυτό είναι ένα από τα κομβικά στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η Ηρώδου Αττικού 19 και ο πήχης της επιτυχίας ή το ενδεχόμενο φάσμα της αποτυχίας αναμένεται να επηρεάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις τάσεις του εκλογικού σώματος.
Οι γέφυρες
Οι νέες μειώσεις φόρων, οι αυξήσεις στα εισοδήματα, με τελικό στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει ή ακόμα και να υπερβεί τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, αλλά και τα αποτελέσματα του περιορισμού της φοροδιαφυγής κυριάρχησαν και θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην ατζέντα που προτάσσει το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Τα γαλάζια ραντάρ, μέσα από τα νεύματα για διεύρυνση της βεντάλιας που σχετίζεται με τις μόνιμες φοροαπαλλαγές τόσο το 2026 όσο και το 2027 είναι στραμμένα (κατά κύριο λόγο) στη μεσαία τάξη, αλλά και σε όσους τα φέρνουν δύσκολα στην καθημερινότητα. Είναι στραμμένα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και στα κοινά που κινούνται στην αποκαλούμενη γκρίζα ζώνη, καθώς στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι μόνο να ορθώσει διαχωριστικά τείχη με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη, ταυτίζοντας τη Νέα Δημοκρατία με το μοναδικό κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αλλά και να απεγκλωβιστεί, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, από το επίπεδο των ευρωεκλογών, προκειμένου να πείσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός πόλος εξουσίας.
“Η αντεπίθεση που προετοιμάζουμε έχει στο κέντρο της το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας. Στεκόμαστε στην απέναντι όχθη από τις πρόσκαιρα ευχάριστες λύσεις της αντιπολίτευσης και τους λαϊκισμούς. Πλέον, αυτό που έχει σημασία είναι η παραγωγή χειροπιαστού αποτελέσματος για τους πολίτες. Έτσι θα προσεγγίσουμε και πάλι όσους μας επέλεξαν το 2023, αλλά κράτησαν αποστάσεις στην ευρωκάλπη”, αναφέρουν γαλάζιοι αξιωματούχοι.
Το στίγμα της ομιλίας
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, θα επιχειρήσει να σπάσει την παράδοση που θέλει τις ομιλίες των πρωθυπουργών σε αυτό το πεδίο να είναι μακροσκελείς και με οικονομικά στοιχεία. Παράλληλα:
– Θα επικεντρωθεί στα πολιτικά χαρακτηριστικά των μέτρων για το 2025.
– Θα αναφερθεί στη γεωπολιτική, και όχι, μόνο συγκυρία. Δηλαδή, στη διεθνή αναταραχή με τους πολέμους και τις συγκρούσεις, την οικονομική αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. “Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: είναι ένας πόλος γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα εμείς θα το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών”, αναμένεται να τονίσει.
– Θα περιγράψει “χωρίς πανηγυρισμούς” τι έχει πετύχει η χώρα και θα εξηγήσει γιατί το 2025 είναι “βήμα σιγουριάς για ένα άλμα που θα ακολουθήσει το 2026 και το 2027”.
– Θα δώσει απαντήσεις σε επίκαιρα ζητούμενα. Όπως το θέμα των τραπεζών και την κοινωνική φροντίδα για τους πιο αδύναμους, η οποία εξακολουθεί να διατρέχει, όπως σχολιάζουν στελέχη, τον κυβερνητικό προγραμματισμό.
Πηγή: Capital.gr