Πώς η Αθήνα “απογυμνώνει” τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τα νησιά

από Team MyPortal.gr
sms

Τη στιγμή που η ηγεσία της Τουρκίας προσθέτει εξακολουθητικά νέα κομμάτια στο παζλ των λόγω και έργω προκλήσεων, ιονίζοντας περαιτέρω αρνητικά το κλίμα στις σχέσεις της με την ελληνική πρωτεύουσα, η Αθήνα ορθώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στις πρωτοφανείς κινήσεις της γείτονος, ξεδιπλώνοντας συνεχώς τη στρατηγική της ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων.

Η Άγκυρα οδηγείται, αργά αλλά σταθερά, στην όχθη της ρητορικής αποχαλίνωσης, ο πρόεδρος Ερντογάν και κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι…βάζουν μπουρλότο στα όποια θετικά είχαν αποφασιστεί στο τετ α τετ κορυφής στην Κωνσταντινούπολη και η κυβέρνηση χαράσσει ρότα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας, με τελευταίο… βέλος στην πλούσια φαρέτρα της χώρας την επιστολή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις αβάσιμες θέσεις της γειτονικής χώρας, η οποία επιχειρεί με…ακροβασίες να εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

“Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις που στρέφονται απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στην εθνική κυριαρχία και στο διεθνές δίκαιο. Και εμείς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα.

Και ο υπόλοιπος κόσμος το ξέρει και το καταλαβαίνει…Με αυτά δεδομένα, η κυβέρνηση, η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ψυχραιμίας σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και για το ΝΑΤΟ και για την περιοχή μας, ιδιαίτερα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας που βιώνουμε τώρα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Πάντα έχουμε τη διάθεση να συνομιλούμε, αλλά πρέπει να τηρούνται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πάντα θα υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και θα αναδεικνύουμε τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την παραβατική συμπεριφορά σε όλα τα μέτωπα. Η χώρα, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, θα απαντά συνεχώς”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Οικονόμου, τη στιγμή που η Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι θα διεθνοποιεί κάθε νέα απόπειρα πρόκλησης από την πλευρά της Άγκυρας.

Μία τέτοια κίνηση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να έρθει στο προσκήνιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι εργασίες σηκώνουν αυλαία τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες) καθώς ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα αδράξει την ευκαιρία, για να ενημερώσει τους ομολόγους του για το νέο ντελίριο δηλώσεων του προέδρου Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων, που παίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι της όξυνσης.

Με την ελληνική πρωτεύουσα να προτάσσει τις έννοιες του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας, έχοντας αναγνωριστεί ως πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στον κρίσιμο χάρτη της Μεσογείου, η “γαλάζια” διπλωματία που ξεδιπλώνεται με την ενημέρωση Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ και Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εδράζεται στην καίρια επισήμανση ότι η χώρα δε θα κάνει βήμα πίσω από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και στη διεθνοποίηση των τριγμών που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στα σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αδιάσειστα στοιχεία

Με αδιάσειστα στοιχεία και με μία εκτεταμένη επιχειρηματολογία, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, η ελληνική επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά στη “διασύνδεση” της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησής τους.

Στις τέσσερις σελίδες της επιστολής τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος, όσο και του πνεύματος της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μία συνθήκη, η οποία ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς.

Για τον λόγο αυτό, όταν μία Συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μία οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη. Στην επιστολή:

-Σημειώνεται πως ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα. Αντιθέτως, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

-Τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121) έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

-Απορρίπτονται  στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, καθώς δε στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα και τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

-Γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας και επισημαίνονται το casus belli, που ψήφισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, καθώς και η στάθμευση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων έναντι των νησιών του Αιγαίου. Και σε αυτό το μέτωπο, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ εστιάζει στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, όπως οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών επάνω από ελληνικό έδαφος, ακόμα και επάνω από κατοικημένα νησιά, την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.