Politico: Το Σχέδιο της Εύας Καϊλή να «τινάξει» την έρευνα για το Qatargate

από Team MyPortal.gr
sms

Ηπρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή που συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2022, ξεκινά μια ριψοκίνδυνη νομική αμφισβήτηση, που αποβλέπει στον «εκτροχιασμό της έρευνας», υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου ενήργησαν παράνομα όταν την κυνήγησαν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Σύμφωνα με το Politico σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να υπολογίζει και στη στήριξη του συναδέλφου της ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο.

Όπως σημειώνει, σήμερα οι δικηγόροι της Καϊλή συναντώνται με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου για το θέμα,  στο Μέγαρο Δικαιοσύνης των Βρυξελλών, έναν χρόνο αφότου οι Αρχές της χώρας άρχισαν να ερευνούν κατά πόσον ευρωβουλευτές και αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρηματίζονταν από το Μαρόκο και το Κατάρ για πολιτικά ανταλλάγματα.

«Δύο αστέρια του Δικηγορικού Συλλόγου των Βρυξελλών, που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της Καϊλή – οι Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μαρσάν – υποστηρίζουν ότι η βελγική μυστική υπηρεσία και η αστυνομία παραβίασαν την κοινοτική νομοθεσία, που προστατεύει την κοινοβουλευτική ασυλία της πελάτισσάς τους και πιθανώς και εκείνη άλλων υπόπτων, σύμφωνα με τον έλεγχο εγγράφων και συνεντεύξεις που έκανε το Politico», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι δικηγόροι της Καϊλή υπέβαλαν αίτημα για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» στο γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, κίνηση που ενεργοποιεί την εξέταση από τρεις ανεξάρτητους δικαστές των ισχυρισμών αυτών.

Με την συνοπτική επιστολή η Καϊλή επιδιώκει να υποχρεώσει το δικαστήριο «να καλέσει όλα τα μέρη να σχολιάσουν επί του θέματος, να ορίσου ημερομηνία για τη συνέχιση των διαδικασιών». Υποστηρίζει ότι «η κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνει καταστρατηγήθηκε και ότι η ποινική δίωξη εναντίον της θα πρέπει ως εκ τούτου να κηρυχθεί απαράδεκτη».

Η αιφνίδια παραίτηση τον περασμένο Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή στην υπόθεση, Μισέλ Κλεζ – που αντιμετώπισε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων – είχε ήδη καταφέρει ένα πλήγμα στην έρευνα για το Qatargate, σημειώνει το Politico και προσθέτει πως  «καθώς καθυστερεί η έρευνα, οι κινήσεις της Καϊλή ενισχύουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, ακόμη και αν αποδειχθεί η ενοχή τους».

Η επιχειρηματολογία των συνηγόρων

Προτού ξεκινήσει οιαδήποτε νομική διαδικασία οι δικηγόροι της Καϊλή υποστηρίζουν ότι οι ανακριτές της υπόθεσης Qatargate θα έπρεπε να είχαν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας της, κάτι που δεν συνέβη.

Αντίθετα, αφαιρέθηκε η βουλευτική ασυλία της τον Δεκέμβριο, όταν θεωρήθηκε ότι η Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να διαπράττει αδίκημα.

Η βελγική αστυνομία είχε κάνει τότε έφοδο στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατάσχεσε σάκους με περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά. Η έρευνα στοχοθέτησε και άλλα άτομα και κατασχέθηκαν συνολικά περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Αν αποφανθούν ότι συλλέχθηκαν παράνομα τα αποδεικτικά στοιχεία, τότε δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος του Κοτσολίνο, Ντομένικο Βιντσέντζο Φεράρο, που προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση.

Ο ίδιος είπε ότι τον προσέγγισαν, όπως και τον συνήγορο του Μαρκ Ταραμπελά, του τρίτου νυν ευρωβουλευτή που κατηγορείται για την υπόθεση, για να ενισχύσει τις κινήσεις της υπεράσπισης της Καϊλή.

Το νομικό προηγούμενο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι  δικηγόροι ίσως υποστηρίξουν ότι αποδεικτικά στοιχεία που συνελέγησαν παράνομα μειώνουν τις πιθανότητες μιας δίκαιης δίκης. Ωστόσο ένα νομικό προηγούμενο στο Βέλγιο ίσως περιπλέξει την όποια προσπάθεια πλήρους ακύρωσης μιας ποινικής έρευνας, σύμφωνα με τον Μισέλ Φερνάντεζ Μερτιέ, συνεργάτη στην εταιρεία νομικών συμβούλων Ethics and Compliance κια μέλους του ΔΣ της ΜΚΟ κατά της διαφθοράς Transparency International Belgium.

Βάσει του νόμου αυτού «αποδεικτικά στοιχεία που συνελέγησαν παράτυπα δεν οδηγούν συστηματικά στην ακύρωση ολόκληρης της έρευνας, μέρους της ή της παράτυπης πράξης: εξαρτάται από τη σοβαρότητα μιας τέτοιας παρατυπίας».

Αλλά λόγω της βραδύτητας με την οποία κινείται το βελγικό νομικό σύστημα, ίσως περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να αποφανθούν οι δικαστές για τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης της Καϊλή και άλλων κατηγορουμένων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ύποπτοι Αντόνιο Παντζέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, έχουν ήδη ομολογήσει ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα διαφθοράς και ενέπλεξαν άλλους υπόπτους, δεν μπορούσαν να ισχυριστούν οποιαδήποτε παραβίαση της ασυλίας τους.