Ποιος φταίει για το νέο κύμα κορωνοϊού;

H οικονομία της χώρας νέκρωσε επί σχεδόν τρεις μήνες λόγω του κορωνοϊού που βύθισε τη χώρα σε μια πρωτοφανή καραντίνα για τουλάχιστον δύο μήνες. Η κυβερνητική απόφαση ήταν εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη καθώς περιόρισε στο ελάχιστον την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα και μετέτρεψε την Ελλάδα σε ένα case study επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης.

Η Ελλάδα το πέτυχε αυτό με σωστό κυβερνητικό σχεδιασμό αλλά και τις θυσίες των πολιτών που πειθάρχησαν στα αυστηρά μέτρα και όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, είχαν από τα μέτρα οικονομικές απώλειες. Αλλά η ασφάλεια και η υγεία προέχουν.

Πλέον τα σύνορα άνοιξαν για τους τουρίστες και εν πολλοίς σε αυτούς αποδίδεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες που κάνει τους ειδικούς να μιλούν ήδη για δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Είναι όμως έτσι; Φταίνε οι τουρίστες και οι επισκέπτες της χώρας για το νέο κύμα κορωνοϊού; Όλοι εισέρχονται στη χώρα με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Ή φταίμε κυρίως εμείς που χαλαρώσαμε παραπάνω από όσο έπρεπε. Στα μαζικά πανηγύρια με τους κυκλωτικούς χορούς, τα beach bar, τα μπαρ και τις ταβέρνες; Στην είσοδό μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκες; Στο «δεν βαριέσαι» όταν αγκαλιάζουμε και φιλάμε φίλους και γνωστούς; Υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να πέσει θύμα της επιτυχίας της. Μήπως πρέπει όλοι να ξαναβρούμε την ατομική μας ευθύνη για να μην χρειαστούν πάλι αυστηρές αποφάσεις τύπου lock down;

No Comments Yet

Comments are closed