Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

από Team MyPortal.gr
sms

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να προσλαμβάνουμε συστηματικά. Συγκεκριμένα, η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη είναι 18 mg. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μία κοινή κατάσταση για πολλούς ανθρώπους, η οποία προκαλείται από την χαμηλή ή την μηδαμινή πρόσληψη σιδήρου και μπορεί να επιφέρει κόπωση, ατονία, ζάλη μέχρι και λιποθυμία.

Ευτυχώς, το σίδηρο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μπορούμε εύκολα να καταναλώνουμε την απαιτούμενη ποσότητα καθημερινά. Δείτε παρακάτω, 10 τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, τα οποία θα γεμίσουν τις αποθήκες του οργανισμού σας.

1. Σπανάκι
Όπως είναι ήδη γνωστό στους περισσότερους, το σπανάκι περιέχει αρκετά σημαντική ποσότητα σιδήρου. Αποτελεί μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή με πολλαπλές βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και μηδενικές θερμίδες. Μία μερίδα 100γρ σπανάκι περιέχει το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου.
2. Οστρακοειδή
Στην κατηγορία των οστρακοειδών ανήκουν τα μύδια, τα στρείδια, ο αχινός, οι γυαλιστερές κ.ά. Όλα τα οστρακοειδή περιέχουν ποσότητα σιδήρου, αλλά τα μύδια και τα στρείδια είναι ιδιαίτερα καλές πηγές. Για παράδειγμα, μια μερίδα 100γρ μύδια ή στρείδια περιέχουν περισσότερο από 3mg σιδήρου, δηλαδή περίπου το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
3. Όσπρια
Είναι γνωστό πως τα όσπρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία. Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη οσπρίων, οι φακές, περιέχουν εξαιρετική ποσότητα σιδήρου, περίπου 7mg ανά 200γρ. Αποτελούν, επομένως, μια δυνατή πηγή σιδήρου και άλλων μετάλλων, ειδικά για τους χορτοφάγους. Επίσης, σημαντικές ποσότητες σιδήρου περιέχονται και σε άλλα όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και η φάβα.
4. Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και περιέχει πολλά απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό. Μια μερίδα 100γρ βόειου κρέατος περιέχει το 15% της ημερήσιας συσνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, σελήνιο και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.
5. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι από τα πιο σημαντικά λαχανικά. Περιέχει ένα μοναδικό θρεπτικό προφίλ και πρέπει να το καταναλώνουμε συστηματικά. Μία μερίδα μπρόκολου περιέχει το 6% της ημερήσια ποσότητας σιδήρου που πρέπει να καταναλώνουμε και προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Κ και C και φυλλικού οξέος.
6. Κινόα
Η κινόα είναι ένα δημοφιλές δημητριακό που τελευταία χρησιμοποιείται πολύ σε υγιεινές συνταγές. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, η κινόα περιέχει υψηλότερες τιμές φυτικών πρωτεϊνών και σημαντική ποσότητα μαγνησίου, βιταμινών, φυτικών ινών κ.ά. Μία μερίδα (περίπου 150γρ) κινόα περιέχει το 16% του σιδήρου που χρειάζεται να καταναλώνουμε καθημερινά. Επίσης, η κινόα φημίζεται για το πλούσιο περιεχόμενό της σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία.

Για γεμάτες αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό και καλή υγεία, μην ξεχνάτε να ενσωματώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε σίδηρο στην διατροφή σας. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή, που να βασίζεται σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά και άλλες θρεπτικές τροφές, οι οποίες καθημερινά θα σας παρέχουν με όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.