Ποια κρέμα ξυρίσματος ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σου

από Team MyPortal.gr
sms

Οι κρέμες, οι αφροί και τα τζελ ξυρίσματος καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς της ανδρικής περιποίησης – ακόμα και στα ράφια του σούπερ μάρκετ να περιοριστεί κανείς θα εντοπίσει δεκάδες διαφορετικά προϊόντα. Παρότι τα προϊόντα αυτά εμφανίζουν μεταξύ τους σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την ποιότητα και τις αναλογίες, τα βασικά τους συστατικά είναι ίδια. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις κρέμες ξυρίσματος, οι παράμετροι που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου πριν κάνεις την επιλογή σου, είναι πολύ συγκεκριμένες. Και λίγες. Για την ακρίβεια, μόλις τρεις.

Η σύνθεση

Κάθε συστατικό έχει πολύ ξεχωριστές ιδιότητες: Τα λιπαρά οξέα και τα έλαια παρέχουν ενυδάτωση. Η γλυκερίνη βοηθά τους θύλακες της τρίχας και την επιδερμίδα να συγκρατούν αυτή την υγρασία και επιπλέον επιτρέπει στην κρέμα να διατηρεί τη ρευστότητά της. Τα αλκάλια, όπως η σόδα και το υδροξείδιο του καλίου, συμβάλλουν στην παραγωγή της σαπουνάδας που θα διατηρήσει ανασηκωμένες τις τρίχες. Τροποποιώντας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τις αναλογίες των βασικών συστατικών, οι εταιρείες δημιουργούν τις διαφορετικές κρέμες ξυρίσματος: άλλη πυκνότητα, άλλη υφή, άλλη (φυσικά) τιμή. Όσο περισσότερα λιπαρά οξέα και έλαια περιέχει μια κρέμα, τόσο πιο πλούσια και παχιά είναι.

Η λίπανση

Κάθε υγρό (λάδι, νερό, ακόμη και το σάλιο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο ξυρίσματος, αλλά δε θα μειώσει όσο χρειάζεται την τριβή την ώρα που το ξυράφι θα θερίζει τις τρίχες στην ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου. Αυτό ακριβώς κάνει η κρέμα ξυρίσματος. Η πιο ευεργετική ιδιότητά της είναι ότι κάνει το ξυράφι να γλιστρά απαλά και, ταυτόχρονα, αποτελεσματικά. Μια καλή κρέμα περιέχει υψηλής ποιότητας έλαια που διαποτίζουν τόσο το δέρμα όσο και τα γένια, εξασφαλίζοντας πλούσια ενυδάτωση.

Η επιδιόρθωση

Εκτός από τις τρίχες, το ξυράφι παρασύρει στο πέρασμά του και μια στρώση δέρματος, αφήνοντας το δέρμα ξηρό και έντονα ερεθισμένο. Οι καλές κρέμες ξυρίσματος περιέχουν στη σύνθεσή τους θεραπευτικά συστατικά τα οποία μειώνουν τον ερεθισμό και προστατεύουν το δέρμα από οποιαδήποτε άλλη απειλή μέσα στη μέρα (ρύποι, κρύο, ζέστη, καταχρήσεις, στρες κ.λπ.).