Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Φιλική στην επιχειρηματικότητα και πρωτεύουσα εξωστρέφειας της χώρας

Τζιτζικώστας Απόστολος

του Απόστολου Τζιτζικώστα

Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Η 83η ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, αποτελεί έκθεση ορόσημο για τον τόπο και την οικονομία μας.  Αφενός δημιουργεί ευκαιρίες για νέες σημαντικές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια του τόπου μας, αφετέρου θα στείλει παντού το ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε σταθεροί στις ιστορικές, παραδοσιακές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο διαχρονικό σύμμαχό μας αλλά και στρατηγικό μας εταίρο, με τον οποίο, μάλιστα, δουλεύουμε στενά και φέρνουμε μαζί αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, η 83η ΔΕΘ είναι μια κομβική διοργάνωση, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με όλους τους φορείς για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου και της εξωστρέφειας του τόπου μας.

Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε μια σειρά από μεγάλα έργα σε όλους τους τομείς αιχμής της οικονομίας μας, που εκσυγχρονίζουν και επεκτείνουν το δίκτυο υποδομών μας.  Όπως, για παράδειγμα, ο νέος ανισόπεδος κόμβος Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, που θα δώσει ώθηση στη μεταφορική δραστηριότητα και τις εξαγωγές.  Όπως επίσης, ο νέος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, που καθιστά πιο άνετες και ασφαλείς τις μετακινήσεις των πολιτών και εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται οδικώς την Κεντρική Μακεδονία κάθε χρόνο.  Και ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε ένα ακόμα κομβικό έργο για τις συνδυασμένες μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς διεθνώς που υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με τον ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό CERN, και οι τοπικές μας επιχειρήσεις απέκτησαν, πλέον, πρόσβαση τόσο στην τεχνογνωσία όσο και στους διαγωνισμούς προμηθειών του.  Ενώ και το αμέσως επόμενο διάστημα εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπουν στην πραγματική μας οικονομία και με τους οποίους θα χρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων και νεοφυών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας που θέλουν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν, να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές.

Ήδη τα βήματα που κάνουμε και τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε στους αναπτυξιακούς και παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.  Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών για τρία συνεχή έτη.  Είμαστε πρώτοι στη χώρα στην οδική μεταφορική δραστηριότητα καθώς και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.  Είμαστε πρώτοι για τέταρτη συνεχή χρονιά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς, στην υγεία και την παιδεία, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στο οδικό δίκτυο και το περιβάλλον, στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη.  Ταυτόχρονα, μεταρρυθμίζουμε ουσιαστικά τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας και των υπηρεσιών μας, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, διευκολύνοντας τη ζωή επιχειρήσεων, επαγγελματιών και πολιτών.  Πετύχαμε, μάλιστα, μία κορυφαία διάκριση, καθώς ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο ανέδειξαν την Κεντρική Μακεδονίας ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2018.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, με ακόμα περισσότερη δουλειά, για να φύγουμε οριστικά από τα αδιέξοδα της κρίσης και του παρελθόντος, για να διεκδικήσουμε με σιγουριά ένα μέλλον νέων δυνατοτήτων και προοπτικών, για να γίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτεύουσα εξωστρέφειας της Ελλάδας και μοχλός ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

No Comments Yet

Comments are closed