Παραπολιτικά και παρασκήνια (το «παρών» Καραμανλή και τα σενάρια)

Γράφει ο «Γέρων»

Αναμφίβολα από τα πολιτικά γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η δήλωση-παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία Κώστας Σημίτης για το Ελσίνκι.

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν την έντονη ενόχληση του όταν διάβασε τις δηλώσεις Σημίτη και πως ουκ ολίγοι «καραμανλικοί» τον ενθάρρυναν να κάνει δημόσια παρέμβαση.

Η παρέμβασή του δε ήταν ηχηρή οριζόντια σε όλο το πολιτικό φάσμα και αυτό το αναφέρω για να σημειώσω πως εκτός απο τον Σημίτη, αποδέκτες φαίνεται να υπήρχαν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η δήλωσή του προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση σε πολλούς στη Νέα Δημοκρατία.  Φυσικά στους «καραμανλικούς» που τις τελευταίες ημέρες είναι σε έντονη κινητικότητα με μεταξύ τους συζητήσεις αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις.  Όμως και σε όσους προβληματίζονται για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και σε όσους δεν καλοβλέπουν τη συμμετοχή πασοκογενών της περιόδου Σημίτη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση ο Καραμανλής με τη δήλωσή του δήλωσε πολιτικά «παρών».  Συνομιλητές του λένε μάλιστα πως αν χρειαστεί θα κάνει νέα παρέμβαση.  Σε μια εποχή μάλιστα που (ξανα)κυκλοφορούν σενάρια για το πολιτικό του μέλλον, αν δηλαδή θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

Τα σενάρια αυτά μάλιστα φθάνουν μακριά.  Λένε δηλαδή πως αν ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής (εκλέγεται διαρκώς από το 1989 στην Α’ Θεσσαλονίκης) τότε στη Θεσσαλονίκη θα είναι υποψήφιος ο ξάδερφός του Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα.  «Ο δεσμός των Καραμανλήδων με τη Θεσσαλονίκη είναι ισχυρός», λένε όσοι τα υιοθετούν.  Ωστόσο το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο διότι και οι Σέρρες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς Καραμανλή: από τον Κωνσταντίνο, στον Αχιλλέα και τώρα στον Κώστα.

No Comments Yet

Comments are closed