Παραπολιτικά και παρασκήνια (οι εσωκομματικές της ΝΔ, ο Mητράκας, ο Τζιτζικώστας και ο Παπαμιμίκος)

από Team MyPortal.gr
sms

Γράφει ο “Γέρων”

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν απο την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Στο κάδρο των ισχυρών προσώπων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ο Θόδωρος Μητράκας ενισχύεται με την μεγάλη επικράτησή του στις εκλογές για την ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης με ποσοστό 75%. Η ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης δεν ειναι απλά μια Νομαρχιακή με νέο όνομα, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά προέκυψε απο τη συνένωση τριών ΝΟΔΕ (Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης). Η επικράτησή του στο διευρυμένης εμβέλειας κομματικό όργανο τον καθιστά ισχυρό κομματικό παράγοντα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Θωμάς Βράνος. δεν αμφισβητήθηκε (και πως άλλωστε αφού ενδεικτικό είναι πως αν και δεν χρειαζόταν σταυρό για να εκλεγεί ως ο μοναδικός υποψήφιος πήρε σχεδόν 1500:) και επανεκλέχθηκε στη ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης και αποτελεί και αυτός έναν απο τους ισχυρούς κομματικούς παράγοντες.

Οι νέοι πρόεδροι των ΔΕΕΠ στη Θεσσαλονίκη, τόσο ο Μητράκας όσο και ο Βράνος, είναι συνεργάτες και στον στενό πυρήνα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος στάθηκε στις εσωκομματικές εκλογές πολύ προσεκτικά και διακριτικά.

Όμως και οι δύο πρόεδροι είναι επίσης στενοί φίλοι -και κουμπάροι- με τον πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκο. Το γεγονός δε πως ο Παπαμιμίκος επανεμφανίσθηκε στα πολιτικά πράγματα το τελευταίο διάστημα με στόχο βουλευτική υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης, δημιουργεί νέες ισορροπίες

Δεν ξέρω αλλά υποθέτω πως θα υπάρχουν βουλευτές που δεν θα είδαν με καλό μάτι αυτές τις εξελίξεις καθώς ο Παπαμιμίκος κατεβαίνει για να βγει και το γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα ενισχυθεί με ισχυρές υποψηφιότητες, όπως αυτή της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.

Άκουσα πάντως ότι τον Μητράκα τον συνεχάρησαν για την εκλογή του στην προεδρία της ΔΕΕΠ όλοι οι βουλευτές πλην, τουλάχιστον μέχρι χθες, των Σιμόπουλου και Ευθυμίου. Οι πληροφορίες απο τα γαλάζια παρασκήνια ήθελαν άλλωστε τον Στράτο Σιμόπουλο να στήριζε ανοικτά τον συνυποψήφιο του Μητράκα για την προεδρία της ΔΕΕΠ, Νίκο Δένη που περιορίστηκε στο 25%.

Σημειώστε επίσης την πρωτιά του Δημήτρη Χρόνη, στενού συνεργάτη του Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκλογή των συνέδρων απο τη Θεσσαλονίκη, με διπλάσιες ψήφους απο τον δεύτερο. Ο Χρόνης αναδεικνύεται σε ισχυρό παράγοντα στη Θεσσαλονίκη και θυμίζω πως στις τελευταίες εκλογές για την ΠΕ της ΝΔ είχε εκλεγεί πρώτος απο τη Θεσσαλονίκη.

Κρατώ επίσης την πρωτιά του Καράογλου στις εκλογές των συνέδρων απο την Β’ περιφέρεια. Όχι του Θόδωρου του βουλευτή και πρώην υπουργού αλλά του γιού του που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα κομματικά.

Θα αναφερθώ σε άλλη μια πρωτιά, του γιατρού και πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Νίκου Λιακόπουλου. Εκλέχθηκε πρώτος στις εκλογές για το δ.σ. της ΔΕΕΠ ενώ το όνομά του είχε ακουστεί για την προεδρία της κομματικής οργάνωσης