Παραπολιτικά και παρασκήνια (ο Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, ο εσωκομματικός χαμός στο ΣΥΡΖΑ και τα Επιμελητήρια)

Γράφει ο «Γέρων»

Oυρές, μαθαίνω, σχηματίζουν στελέχη του ΕΕΘ από τη ΝΔ έξω από το γραφείο του Γιάννη Μπρατάκου στην Πειραιώς για να πάρουν το κομματικό χρίσμα για τις εκλογές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Πρόσφατα μάλιστα δύο μνηστήρες συναντήθηκαν στην πόρτα του, ο ένας έβγαινε, ο άλλος έμπαινε. Να σας πω ότι τουλάχιστον πέντε-έξι θέλουν το γαλάζιο χρίσμα μα κανένας τους δεν θα το έχει.

Στο ΒΕΘ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Εκεί μαθαίνω πως ο νυν πρόεδρος, που διαδέχθηκε τον πρόωρα χαμένο Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Τάσος Καπνοπώλης θα ξανά είναι υποψήφιος ενώ κινείται και ο αντιπρόεδρος Μάριος Παπαδόπουλος.

Στο ΣΥΡΙΖΑ είχαν επενδύσει πολλά στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και μετά τον ανασχηματισμό ήθελαν αυτή να σηματοδοτήσει την «επιστροφή» του κόμματος μετά την εκλογική ήττα του Ιουνίου του 2019.  Η εσωστρέφεια όμως τον ξαναγύρισε πίσω. Ο Τσακαλώτος, ο ισχυρότερος εσωκομματικός πόλος,  δεν έκρυψε την διαφωνία του με την γραμμή Τσίπρα αλλά και την ενόχλησή του από τον εσωκομματικό υποβιβασμό του.  Μετά ήρθε και το χτύπημα Καλογρίτσα στον Νίκο Παππά και έδεσε το γλυκό.  Η μόνη τυχερή η Θεοδώρα Τζάκρη που έπεσε στα μαλακά μπροστά σε πιο σοβαρά εσωκομματικά θέματα.

Η επόμενη περίοδος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι γαλήνια. Θα υπάρξουν πολλές παρασκηνιακές εσωκομματικές κινήσεις ώστε να διαμορφωθεί το νέο εσωτερικό status quo. Η Θεσσαλονίκη πάντως, στην οποία βρέθηκε προ ημερών και ο νέος γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος και συναντήθηκε με την Νομαρχιακή, είναι «προεδρική».

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ βρέθηκαν στην πόλη και εξέταζαν τα σημεία που θα επισκεφθεί ο υπουργός εξωτερικών της χώρας του και τις διαδρομές που θα ακολουθήσει. Το ΥΜΑΘ από χθες το βράδυ είναι ερμητικά κλειστό και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν για λόγους ασφαλείας ενώ υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν κάνει εξωνυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα μέρη που θα βρεθεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Μάικ Πομπέο θα έρθει στη Θεσσαλονίκη τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα διανυκτερεύσει σε μεγάλο ξενοδοχείο στα ανατολικά. Το πρωί της Δευτέρας θα επισκεφθεί το Διοικητήριο όπου θα τον υποδεχθεί ο ΥΜΑΘ  Θόδωρος Καράογλου και στο γραφείο του πρώτου ορόφου θα τον περιμένει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.  Στο αρχικό πρόγραμμά της ολιγόωρης παραμονής του στη Θεσσαλονίκη του προβλέπεται, διότι για λόγους ασφαλείας αυτά αλλάζουν ανά πάσα στιγμή,  επίσκεψη στο χώρο που θα γίνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος,  συνάντηση με επιχειρηματίες, επίσκεψη στα γραφεία της Pfizer και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θέρμη.

No Comments Yet

Comments are closed