Παραπολιτικά και παρασκήνια (απο την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ)

από Team MyPortal.gr
sms

Γράφει ο “Γέρων”

Η χαρακτηριστικότερη ίσως σκηνή της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρουσία, και μάλιστα δίπλα-δίπλα, των Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.  Δεν ξέρω πόσο ευχάριστα πέρασαν όση ώρα παρέμειναν για την έναρξη των εργασιών, σίγουρα όμως η εικόνα των τριών πρώην προέδρων του κόμματος συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου του Νίκου Ανδρουλάκη, να σηματοδοτήσει την έκφραση του “όλον του ΠΑΣΟΚ”.

Και η ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου, που προγραμματίζεται για σήμερα, αποτελεί κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη δεύτερη σειρά κάθονταν ο Νίκος Παπανδρέου, που συγκέντρωσε ουκ ολίγα σχόλια κυρίως για την παρέμβασή του μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο Κώστας Σημίτης έκανε χθες την παρέμβασή του, μετά απο πολύ καιρό, τονίζοντας απο το βήμα του “η προσέγγιση στα προβλήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να επιδιώκει την κινητοποίηση για την εφαρμογή των επιβεβλημένων λύσεων. Οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του επιχείρησε να απαντήσει στην “πρόκληση” που θα βρίσκει μπροστά του το κόμμα όλη την περίοδο ως τις εκλογές: «Μας ρωτάνε, “με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Πολύς ο κόσμος στο συνέδριο, μεγάλος και ο παλμός που χρόνια είχε να δεί το κόμμα.  «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο»,ήταν το βασικό σύνθημα που κυριαρχούσε μαζί με τον “ήλιο” που επέστρεψε.  Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο με την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής όπου βασικός στόχος της νέας ηγεσίας είναι η ανανέωση. Αν και με την αύξηση του αριθμού των μελών νομίζω πως όλοι θα χωρέσουν.  Δεν είναι ώρα για εσωκομματικές γκρίνιες…

Ροκ ρυθμοί κυριάρχησαν στα ηχεία του συνεδρίου.  Μεταξύ άλλων πριν την έναρξη των εργασιών ακούστηκαν τραγούδια απο AC DC, Def Leppard, Led Zeppelin ενώ ξεχωρίσαμε και το Till i Collapse του Eminem και το Enemy των Imagine Dragons.  Πάντως η ομιλία Ανδρουλάκη έκλεισε… παραδοσιακά. Με το “Καλημέρα ήλιε, καλημέρα”.

Ευτυχισμένη μανούλα η Εύα Καϊλή που ο φωτογραφικός φακός μας την εντόπισε να δειχνει στο κινητό της φωτογραφία του μωρού της στον Κώστα Σκανδαλίδη.