«Παράνομη η σύλληψη Μπελέρη -Τα στοιχεία κατασκευασμένα», λέει πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Ράμα

από Team MyPortal.gr
sms

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει, λόγω της παράτασης της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Ειδικότερα, άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για την παράταση της κράτησης του νεοεκλεχθέντα Δημάρχου Χειμάρρας το απόγευμα της Παρασκευής: «Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».

Συνάντηση Δένδια με υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας

Στο περιθώριο του ΣΕΥ στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Δευτέρας (22/5), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Ξάτσκα και τέθηκε επί τάπητος η κράτηση του Μπελέρη.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του χθες (22/5) στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους στο Συμβούλιο το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Θα έχω έτσι την ευκαιρία να θέσω ξεκάθαρα το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, του κυρίου Μπελέρη. Από εκεί και πέρα, έχω την πρόθεση να συναντηθώ αμέσως μετά με την Αλβανίδα ομόλογό μου. Νομίζω ότι θα είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας νωρίτερα, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Αντίδραση για την κράτηση Μπελέρη και από τον πρώην υπ. Δικαιοσύνης επί Ράμα

Για την παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη αντέδρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνηση Ράμα, Ylli Manjani, επισημαίνοντας ότι η σύλληψη είναι παράνομη και όλα τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα.

Η δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Αλβανίας στα κοινωνικά δίκτυα, όπως μεταφέρει το himara.gr:

«Δεν είμαι ο δικηγόρος του Φρέντι Μπελέρη, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να επαναλάβω ότι η σύλληψή του ήταν και είναι παράνομη.

Καθώς βλέπουμε καθημερινά, όλες οι μαρτυρίες ή τα βίντεο που ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους η Αστυνομία και η Εισαγγελία είναι φιάσκο.

Την πρώτη μέρα μάλιστα, όταν διάβασα την πράξη της σύλληψης επ’αυτοφόρω, πείστηκα ότι η σύλληψη είναι παράνομη. Καμία πράξη αυτοφώρου δεν καταγράφεται στη συγκεκριμένη σύλληψη.

Όποιος θέλει να κάνει πολιτική όσο θέλει, αλλά τα δεδομένα είναι πειστικά.

Καταλαβαίνω και αυτούς που αφρίζουν εναντίον του εν λόγω ατόμου. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω ούτε αποδέχομαι είναι να αρνηθώ ότι η σύλληψη είναι κατασκευασμένη και προφανώς παράνομη.

Αυτή η σύλληψη από μόνη της αποτελεί συνταγματική παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Άσχημο μοντέλο πολιτικής εκδίκησης. Καθαρή κυβερνητική παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές. Δυσανάλογη πολιτική και νομική βία. Δεν με νοιάζει καν αν το ελληνικό κράτος έχει αυτά τα συμπεράσματα για αυτή την υπόθεση. Η αλήθεια είναι η αλήθεια».

Τι θα συμβεί με την παραμονή του Μπελέρη στη φυλακή

Οπως είχαν αναφέρει αλβανικά ΜΜΕ, αν ο Φρέντι Μπελέρης κρινόταν προφυλακιστέος, θα διεξάγονταν νέες εκλογές στην Χειμάρρα, με διαφορετικό υποψήφιο αντί του νεοεκλεχθέντα Δημάρχου, καθώς δεν θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντα του από τη φυλακή.

Η σύλληψη του Μπελέρη

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης (11/5) από ασφαλίτες του Έντι Ράμα και οδηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της αστυνομίας στην Αυλώνα, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.