Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας – Δεκτή η παραίτηση από τον Σολτς

από Team MyPortal.gr
sms

Την παραίτησή της από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς υπέβαλε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, στέλεχος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), του μεγαλύτερου του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού από το οποίο προέρχεται και ο καγκελάριος.

Η Λάμπρεχτ είχε βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων για πρωτοχρονιάτικο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, στο οποίο, εκτός του γεγονότος ότι “εμποδιζόταν” να μιλήσει από τις εκρήξεις εορταστικών βεγγαλικών, είχε αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία με μία φράση, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε με ανάλαφρο τόνο στα πρόσωπα που γνώρισε μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τέως – πλέον – υπουργός Άμυνας της Γερμανίας διαφωνούσε με την αναβάθμιση της υποστήριξης της Ουκρανίας με όπλα για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Θεωρείται εξάλλου ότι απέτυχε να φέρει εις πέρας την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων την οποία έχει διακηρύξει η κυβέρνηση Σολτς, με τη δημιουργία ταμείου 100 δισ. ευρώ, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε δεκτή την παραίτηση της Λάμπρεχτ, με το γραφείο του να σημειώνει ότι σύντομα ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα προτείνει στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόσωπο για την αντικατάστασή της.

Το όνομα του αντικαταστάτη της Λάμπρεχτ θα ανακοινώθεί την Τρίτη, σύμφωνα με την FAZ και το πρακτορείο Reuters, ενώ η ίδια θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι η αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα να κυρωθεί από τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ.