Καθησυχαστικός αναφορικά με το εάν το ηφαίστειο της Σαντορίνης επηρεάζεται από τη σεισμική δραστηριότητα παρουσιάστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαζάχος για την άνοδο του μάγματος, ανέφερε πως «το μάγμα είναι λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει, ας πούμε, το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα. Το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει μέσα και δημιουργεί ηφαίστεια».
Διευκρίνισε όμως πως «δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Άνυδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο» διευκρίνισε.
Όσον αφορά στους περίεργους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε: «Όταν υπάρχουν μαγματικές διαδικασίες, το μάγμα όταν κινείται σπάει συνεχόμενα κομμάτια με μικρούς σεισμούς και μπορεί να δώσει για μια ή δυο ώρες συνεχόμενους σεισμούς. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση για συνεχόμενη δόνηση και ακούς και θόρυβο. Από το σπάσιμο των σεισμών ένα κομμάτι περνάει στην ατμόσφαιρα και γίνεται θόρυβος. Και όταν γίνονται συνεχόμενοι ακούς συνεχόμενο θόρυβο και νιώθεις συνεχόμενο θόρυβο. Αυτό δυστυχώς μπερδεύτηκε από ένα διεθνές κέντρο που έβγαλε ένα tweet ότι είναι ηφαιστειακός θόρυβος. Είναι μια άλλη περίεργη ιστορία. Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για 2, 6, 16 ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση».
Σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις υποστήριξε ότι θα συνεχιστούν δύο με τρεις μήνες μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και είναι πιθανό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
«Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε» είπε ο καθηγητής.
«Αυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα. Τραβάνε καιρό. Δεν ησυχάζουν εύκολα. Άρα θα πρέπει ο κόσμος να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες», τόνισε.
«Γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα, στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα -και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Σε κάποιο γειτονικό ρήγμα. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις» πρόσθεσε.