Πάνω από όλα η Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms

Tου Κωνσταντίνου Ζέρβα, Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Από το 2019 μέχρι σήμερα αντιμετωπίσαμε σειρά πολύ σημαντικών προκλήσεων και δεν μπορεί εύκολα να ισχυριστεί κανείς ότι έχουμε βγει από τη στενωπό. Πρώτα η πανδημία, μετά ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ο πληθωρισμός – είναι όλα εξελίξεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας επηρεάζουν όλους.  Σε αυτό το πλαίσιο η ύπαρξη ενός σχεδίου με ιεράρχηση ζητημάτων και σαφείς προτεραιότητες για την πόλη έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ο μόνος ασφαλής και πρόσφορος δρόμος. Σχέδιο το οποίο καταρτίστηκε και ακολουθείται πιστά – με τις αναγκαίες προσαρμογές – από τον Σεπτέμβριο του 2019 και την παρούσα δημοτική αρχή.

Η επιλογή μας να θέσουμε στον πυρήνα των προσπαθειών μας το ζήτημα των υποδομών από την πρώτη στιγμή, δικαιώνεται. Η Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα οφείλει να συγχρονίσει τις υποδομές της με τον αιώνα που διανύουμε. Είναι αλήθεια ότι η πόλη μας υστερούσε και αυτό ήταν αντιληπτό και κοινός τόπος της πλειοψηφίας των δημοτών και κατοίκων της. Οι υποδομές και οι αναπλάσεις του δημοσίου χώρου είναι ο θεμέλιος λίθος για να χτιστεί επάνω του μια πόλη με σημαντική οικονομική δραστηριότητα, ποιότητα ζωής, προοπτικές ανάπτυξης.

Παρά λοιπόν τις δυσκολίες εμείς καταφέραμε και κινητοποιήσαμε όλους τους πόρους υπέρ του σχεδίου αυτού. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις 160 εκ. ευρώ επειδή ακριβώς τα αιτήματά μας και οι προτάσεις μας ήταν ώριμες. Προχωράμε στην εκτέλεση εμφανώς αυξημένων Τεχνικών Προγραμμάτων και αυτό είναι ευδιάκριτο σε όλη την πόλη. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές τα εργοτάξια του δήμου βρίσκονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα – βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο, προχωρούμε σε αναπλάσεις γειτονιών με νέα πεζοδρόμια, νέο αστικό εξοπλισμό, νέο φωτισμό, προχωράμε σε αναπλάσεις συγκεκριμένων περιοχών με ιδιαίτερη λειτουργική και κοινωνική σημασία και βέβαια έχουμε μπροστά μας τις ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν όχι μόνο αισθητικά τον δημόσιο χώρο αλλά θα οδηγήσουν σε αστική αναζωογόνηση και εμπορική ανάκαμψη. Αναφέρομαι στον άξονα της Αριστοτέλους, στο deck της παλιάς παραλίας, στους νέους Στάβλους Παπάφη, στις πλατείες του κέντρου, στο Καπάνι, στη Δημητρίου Γούναρη, σε 10 συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους – όλες παρεμβάσεις ώριμες με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Ταυτόχρονα η smart στρατηγική ξεκινά να υλοποιείται με προϋπολογισμό περίπου 20εκ. ευρώ για να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας. Καταφέραμε παράλληλα να στηρίξουμε κοινωνία και επιχειρήσεις το δύσκολο διάστημα των lockdown καθώς πέραν όλων των άλλων μειώσαμε οριζόντια για όλους τα δημοτικά τέλη κατά 30%. Εκσυγχρονίσαμε την διοικητική μηχανή του Δήμου και αναβαθμίσαμε την εξυπηρέτηση των δημοτών ψηφιοποιώντας σειρά διαδικασιών, βάζοντας τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία.

Παράλληλα η πολύ καλή πορεία του τουρισμού, οι νέες επενδύσεις στον κλάδο αυτό, η ανοδική πορεία της κρουαζιέρας, η ανάδειξη της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης με τη σφραγίδα της Unesco είναι αποδείξεις των δυνατοτήτων της πόλης αλλά και της δουλειάς που έχει γίνει. Η ψήφος εμπιστοσύνης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών προς τη Θεσσαλονίκη είναι επίσης σημαντική. Εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η DeutscheTelekom επενδύουν και εγκαθίστανται εδώ δημιουργεί μια νέα δυναμική που οφείλουμε όχι μόνο να ενισχύσουμε αλλά να πολλαπλασιάσουμε.

Η αλλαγή παραδείγματος που επιχειρείται όλο αυτό το διάστημα είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους από πληθωριστικά δήθεν οράματα και εκθέσεις ιδεών στην υλοποίηση. Εμείς υλοποιούμε – προχωράμε βήμα-βήμα – φέρνουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και το κάνουμε με έναν τρόπο διαφορετικό από το παρελθόν. Δεν επενδύουμε στο διχασμό, στις αντιπαλότητες, στις διαιρέσεις γιατί αυτά ήταν τροχοπέδη. Προχωράμε με συνέργειες, με συνεργασίες – θέλουμε και έχουμε συμμάχους μας τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την κοινωνία των πολιτών. Σε όλα τα μεγάλα project – ακόμη και σε αυτά που δεν είναι αμιγώς του Δήμου Θεσσαλονίκης – εμφανιζόμαστε ως δύναμη επισπεύδουσα. Αφαιρούμε εμπόδια, δεν προσθέτουμε. Μειώνουμε τους χρόνους, δεν κωλυσιεργούμε. Για εμάς ο στόχος του 2030 είναι κοντά – Θεσσαλονίκη πόλη πρότυπο, πόλη για να δημιουργείς, να επισκέπτεσαι και να ζεις. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά την επιτυχία.

(Δημοσιεύθηκε στο ειδικό έντυπο του MyPortal.gr για την 86η ΔΕΘ)