Παναγιώτης Λεμπέσης, αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ: Βασική προτεραιότητα αποτελεί η πολιτικοποίηση των νέων

από Team MyPortal.gr
sms
Συνέντευξη στον Γιάννη Γκουμάκη
Την στήριξή του στην πανεπιστημιακή αστυνομία εκφράζει μιλώντας στην «Πολιτική» ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παναγιώτης Λεμπέσης.  Διαφωνεί στο ενδεχόμενο κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων, εκτιμά πως οι νέοι στηρίζουν την ΝΔ και αν και πιστεύει πως ο επικείμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος εκφράζει την πεποίθηση πως με τις πολιτικές της η κυβέρνηση θα βγει ακόμη πιο ενισχυμένη.
Έχοντας αναλάβει πρόσφατα καθήκοντα Αντιπροέδρου στην ΟΝΝΕΔ, ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας;

Βασική προτεραιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί η πολιτικοποίηση των νέων. Η ΟΝΝΕΔ βρίσκεται πλέον σε δημιουργική εξωστρέφεια, χωρίς αγκυλώσεις, και προωθεί την έννοια της ενεργούς πολιτικής στους νέους – προσοχή, όχι του πολιτικαντισμού και των γενικευμένων ιδανικών, όπως ευρέως συναντάται σε άλλες πολιτικές νεολαίες. Προτεραιότητά μας αποτελεί η συμμετοχή των νέων στην πραγματική πολιτική, εκεί που ο κάθε νέος Έλληνας πολίτης αισθάνεται απαραίτητος για την Ελλάδα και συνεισφέρει με την επιστημονικότητά του, την κοινωνική του δράση και ακόμα με την επαγγελματική του πορεία στη διαμόρφωση μίας νέας εθνικής ατζέντας. Το κράτος αποτελείται από πολίτες και για να θεωρηθεί ένα κράτος σύγχρονο, ανταγωνιστικό και καινοτόμο απαιτεί αντίστοιχα δραστήριους πολίτες. Στόχος μας είναι να έρθουμε όχι απλά κοντά στις νέες και στους νέους αλλά να τους εντάξουμε στη λογική του πολιτικού ρεαλισμού, να ανταλλάξουμε και να υιοθετήσουμε ιδέες και απόψεις που οδηγούν στην αναβάθμιση της ελληνικής νεολαίας και της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και να υποστηρίξουμε και να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις ιδέες της παράταξής μας που αφορούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για την ελληνική οικονομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας και τη διατήρηση των πολιτιστικών κι εθνικών μας χαρακτηριστικών. Δεσμευόμαστε και στεκόμαστε δίπλα έμπρακτα σε κάθε νέα και νέο, σε κάθε μέρος της Ελλάδας, σε οποιαδήποτε δύσκολη ή εύκολη στιγμή για τη χώρα μας.

 

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ικανοποιητικό προβάδισμα της ΝΔ. Απηχεί και στους νέους αυτό το κλίμα δυναμικής της ΝΔ; Θεωρείτε πως μετά το δύσκολο χειμώνα το κόμμα σας θα διατηρήσει αυτά τα ποσοστά;

Η Νέα Δημοκρατία είναι αρκετά μπροστά στις δημοσκοπήσεις συγκριτικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βεβαιότατα αυτή η διαφορά δεν είναι αντιπροσωπευτική σχετικά με την απήχηση της ΝΔ στις νέες ηλικίες, αφού οι νέες και οι νέοι συναντώνται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά να αφουγκράζονται τις πολιτικές της ΝΔ και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσω πολλαπλών και ιδιαίτερων διεθνών προκλήσεων, πρωτοφανών θα λέγαμε, αντιμετωπίζοντας μία πανδημία και μία ενεργειακή κρίση σε τρία χρόνια διακυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει περάσει τις εξετάσεις της με άριστα. Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός που η ελληνική νεολαία το βλέπει και το συνειδητοποιεί και στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια. Αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας, πιθανώς εφάμιλλος του 1942. Η ελληνική κυβέρνηση είναι όμως προετοιμασμένη, όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα πακέτο μέτρων που θα έρθει να μετριάσει κατά πολύ τις επερχόμενες προκλήσεις που θα αγγίξουν κυρίως την ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη στην πλειοψηφία τους τάσσονται σθεναρά και ενιαία για να βγει η Ευρώπη αλώβητη από τον ενεργειακό κλοιό. Οι Έλληνες, και προπαντός η νεολαία μας, δεν είναι ευρωμηδενιστές αλλά φιλοευρωπαϊστές και αντικρύζουν μία κυβέρνηση που νοιάζεται για την καθεμία και τον καθένα μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Επομένως, πιστεύω βαθύτατα ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγει ακόμα δυνατότερη μετά το πέρασμα του χειμώνα, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται.

Ποια είναι η θέση σας για τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στο ΑΠΘ μετά και την έναρξη λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας;

Η κατάσταση στο ΑΠΘ εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι νοσηρή. Μιλώ καθημερινά με φοιτήτριες και φοιτητές του πανεπιστημίου, όπως και με γονείς που έχουν παιδιά να φοιτούν εκεί. Κάποια στιγμή έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης του ελληνικού πανεπιστημίου, από ορισμένες ομάδες οκνηρών και αναρχικών στοιχείων που εκμεταλλεύονται τα προνόμια της δωρεάν παιδείας και καταλαμβάνουν χωρίς καμία νομιμότητα πανεπιστημιακούς χώρους. Πέραν όλων, κρίνεται επικίνδυνο – αν είναι ποτέ δυνατόν – να κυκλοφορήσει βράδυ κάποια φοιτήτρια ή κάποιος φοιτητής μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς μπορεί να τον προσεγγίσουν περιθωριακά στοιχεία για ναρκωτικές ουσίες, κλοπές ή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Προφανέστατα, όλα αυτά είναι ανεπίτρεπτα και παράλογα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση για την αντιμετώπιση άνομων πράξεων. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θεσπίστηκε για τη φύλαξη των ελληνικών πανεπιστημίων, την εξασφάλιση της ομαλότητας των ακαδημαϊκών διαδικασιών και για την προστασία φοιτητών, καθηγητών και λοιπού προσωπικού. Η εγκληματικότητα όμως που συνεχίζει να επικρατεί απαιτεί αποφασιστικότητα, δυναμική και προσήλωση στη λογική, πράγματα που η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει και με το παραπάνω ότι ακολουθεί από την πρώτη στιγμή διακυβέρνησής της. Πιστεύω ότι όσοι αντιδρούν είτε δεν έχουν ιδέα της ανομίας που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια και απλώς αντιδρούν θυμικά ή ιδεοληπτικά, είτε αντιδρούν λόγω πολιτικών και κομματικών συμφερόντων. Άρα, επικαλούμενος την κοινή λογική, η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένα μέτρο άμεσης και αποτελεσματικής πολιτικής λύσης που χρήζει υποστήριξης από όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες, και κυρίως από τους φοιτητές.

Θα υποστηρίζατε κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων;

Και θεσμικά, οφείλω να το καταστήσω σαφές: η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν πρόκειται να καταργηθεί, όπως και καμία άλλη φοιτητική παράταξη. Οι ελληνικές φοιτητικές παρατάξεις αποτελούν βαθύ έρεισμα δημοκρατίας για την Ελλάδα. Η πολιτικοποίηση των νέων, όπως την περιέγραψα και προηγουμένως, έχει ως κύρια αφετηρία τις φοιτητικές νεολαίες. Πιθανότατα, κάποιοι βιάστηκαν και παρερμήνευσαν το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία όπως το παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οι φοιτητικές παρατάξεις δεν καταργούνται αλλά αναβαθμίζονται, με περισσότερη συλλογικότητα και σε διευρυμένο πεδίο φοιτητικής πολιτικής δράσης. Η καθημερινότητα των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια προσαρμόζεται σε καινοτόμα πρότυπα που έχουν ως στόχο τη διϊδρυματική σύνδεση των φοιτητών, την επαφή των ελληνικών πανεπιστημίων με άλλα ξένα διεθνούς φήμης, τη σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας και την περαιτέρω πρόοδο σε ερευνητικά επίπεδα.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ανανέωση και το πολιτικό δίλημμα

 

Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αναφέρθηκε και στην ανανέωση στη ΝΔ: «Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στο μητρώο στελεχών του κόμματος. Μία ανοιχτή διαδικασία όπου όλοι οι Έλληνες πολίτες που το επιθυμούσαν εξέφρασαν την προθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά στη μεγάλη παράταξή μας», αναφέρει και προσθέτει πως εάν υπάρξει περαιτέρω ανανέωση στα ψηφοδέλτιά μας είναι ένα ζήτημα που το γνωρίζει μόνο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνει ωστόσο πως «όποια ανανέωση υποψηφίων γίνει, θα είναι με πρόσημο τις αξίες και τις αρχές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τασσόμενοι υπέρ της δημοκρατικής Ευρώπης, του φιλελεύθερου τρόπου ζωής που διατηρεί την κοινωνική συνοχή και εξαλείφει τις κοινωνικές ανισότητες, της διατήρησης των ελληνικών παραδόσεων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως και της στήριξης της Ελληνίδας και του Έλληνα χωρίς παρωπίδες και χωρίς κομματικά ή ιδεοληπτικά φίλτρα»

Σε ότι αφορά το εκλογικό δίλημμα, ο κ. Λεμπέσης, επισημαίνει: «είναι ή να βρεθούμε στην κορυφή ή να επιστρέψουμε στη λάσπη και στον λαϊκισμό. Η εντολή είναι μία και η αποστολή της ΟΝΝΕΔ ξεκάθαρη απευθυνόμενη στις νέες και στους νέους: αυτοδυναμία, με ισχυρό πολιτ//ικό προσωπικό και με προεξέχοντα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πολιτική», 8-10-2022)