Παλαιστίνη: “Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Πενς δεν είναι ευπρόσδεκτος στα παλαιστινιακά εδάφη”

από Team MyPortal.gr
sms

Ανώτερο στέλεχος της Φάταχ διεμήνυσε την Πέμπτη ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν είναι «ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μια επίσκεψη του Πενς στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη προβλέπεται να γίνει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχηγός της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, δεν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πενς όταν αντέδρασε την Τετάρτη στο διάγγελμα του Τραμπ. Στο γραφείο του δεν υπήρχε κανείς διαθέσιμος εκπρόσωπος για να σχολιάσει τις δηλώσεις του στελέχους της Φάταχ, του Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

«Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ και πρόσθεσε «ο πρόεδρος Αμπάς δεν θα συναντηθεί μαζί του εξαιτίας της ανακοίνωσης» του προέδρου Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του έκρινε την Πέμπτη ότι μια ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Μάικ Πενς και του Μαχμούντ Αμπάς θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει επίσης και στην Αίγυπτο, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ, η οποία προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων και διεθνή κατακραυγή.

Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο του διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς μετά τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου προέδρου. «Με αυτές τις οικτρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν εσκεμμένα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες», ήταν η αντίδρασή του την Τετάρτη.

Η παλαιστινιακή ηγεσία επιδιώκει η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε και κατόπιν προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967, να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που οραματίζεται. Το Ισραήλ έχει ανακηρύξει το σύνολο της Ιερουσαλήμ, το δυτικό και το ανατολικό της τμήμα, «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του.

“Αντιπαραγωγική” μια πιθανή ακύρωση της συνάντησης Πενς- Αμπάς, εκτιμά ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε σήμερα ότι μια πιθανή ακύρωση της συνάντησης, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και του προέδρου των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Ο Πενς «προτίθεται να συναντήσει τον Αμπάς όπως προβλέπεται» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης με φόντο τις φήμες βάσει των οποίων ο Παλαιστίνιος ηγέτης ενδέχεται να ακυρώσει το τετ α τετ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ στο δεύτερο 15μερο του Δεκεμβρίου, μια επίσκεψη που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανού ηγέτη που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ