Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος

από Διαμαντίδης Σίμος
sms

Του Σίμου Διαμαντίδη, CEO ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, Οικονομικού Επόπτη ΣΕΒΕ

Η Ελλάδα , όλη η Ευρώπη αλλά και οι περισσότερες χώρες του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του πολέμου που πέρα από την ανθρωπιστική καταστροφή έχουν και σοβαρά αρνητικές οικονομικές διαστάσεις.

Αφού αρχίσαμε να αισθανόμαστε την οικονομική κρίση που προήλθε από την πανδημία του covid , με σοβαρή άνοδο του πληθωρισμού σε όλα τα είδη , στην ενέργεια και σε όλες τις υπηρεσίες , ήρθε και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία να επιδεινώσει πάρα πολύ την ήδη δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Η τεράστια αύξηση της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα) είναι κατ’ αρχήν η αιτία της δραματικής επιδείνωσης της οικονομίας.

Παράλληλα υπάρχουν και φόβοι έλλειψης αγαθών, γιατί πολλά απ’ αυτά παράγονταν στην Ουκρανία και Ρωσία. Όπως σιτάρι , ηλιέλαιο , χαλκός, ξυλεία κλπ. Αυτοί οι φόβοι βέβαια μεταφράζονται και σε μεγάλη αύξηση των τιμών αυτών των προϊόντων, αλλά και των παραγόμενων από αυτά.

Παράλληλα όπως συμβαίνει πάντα στις κρίσεις, υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα κερδοσκοπίας που και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σαν νόμισμα της και το Ευρώ . Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα γινόταν αν η Ελλάδα ήταν  εκτός ζώνης του Ευρώ.

Είναι δικαιολογημένοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να ζητούν βοήθεια από το κράτος διότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες. Είναι λογικό να βρίσκονται όλοι σε απόγνωση.

Το κράτος από τη μεριά του δίνει επιδότηση στην κατανάλωση του ρεύματος, του φυσικού αερίου σε όλους επιχειρήσεις και νοικοκυριά , αλλά αυτό δεν είναι αρκετό αφού δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν και οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσει όλα τα κράτη μέλη της και την Ελλάδα, για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μην γονατίσουν , γιατί οι συνέπειες μετά θα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες.

Πρέπει να δοθεί άμεσα η «επιταγή ακρίβειας» στα ασθενέστερα στρώματα και σ’ αυτά που έχουν ανάγκη πραγματική ανάγκη με εισοδηματικά κριτήρια.

Οι επιχειρήσεις πρέπει άμεσα να επιδοτηθούν για την παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά (net metering) με προγράμματα επιδότησης ώστε να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν και έτσι να αποφύγουν την υπέρογκη αύξηση της ενέργειας.

Όμως οι πολίτες και επιχειρήσεις, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα ,πέρα από τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για στήριξη όλων μας από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούν όλοι οι καταναλωτές να προσέχουν την κατανάλωση της ενέργειας πρωτίστως -για όσο τουλάχιστον διαρκεί η κρίση-που είναι πολύ σημαντική για την τσέπη του καταναλωτή.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις μπορεί η κάθε επιχείρηση, για όσο διαρκεί η κρίση της ενέργειας,  να ορίσει έναν υπεύθυνο που να επιβλέπει κάθε μέρα την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Είναι σίγουρο ότι αν προσεχθούν τα παραπάνω οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα έχουν μεγάλη οικονομία στην ενέργεια και στην τσέπη τους.

Η κατάσταση είναι σίγουρα οδυνηρή αφού είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε. Αλλά δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και για ένα διάστημα πρέπει να προσαρμοστούμε και να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μας πλήξει όσο το δυνατόν λιγότερη αυτή η απίστευτα πρωτόγνωρη συγκυρία.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 19-3-2022)