Πάει Προεδρικό ο Σαμαράς ή παίζει κάτι άλλο;

Τις τελευταίες εβδομάδες βουλευτές και κομματικά στελέχη που έχουν στενή πολιτική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιδεικνύουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα. Κοινός τόπος η πρόταση τους ή περιγραφή του Αντώνη Σαμαρά ως κατάλληλου, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ήδη ανοίξει, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται να βάζουν ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο αν κρίνουμε από πλήθος κοινοποιήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός άρθρου-παρέμβασης του 2014 που πλαισίωνε πολιτικά και ιδεολογικά το “Νέα Μεταπολίτευση”.

Ο Αντώνης Σαμαράς, βάσει των όσων έχει αφήσει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τις ισορροπίες εντός της ΝΔ και τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες, δεν εκτιμώ ότι έχει ισχυρές πιθανότητες να προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Υποθέτω πως είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνει και η πολιτική ανάλυση των υποστηρικτών του.

Περισσότερο ερμηνεύω αυτήν την κινητικότητα στο να δείξουν πως “είμαστε εδώ”.

Aυτό έδειξε και ο πρώην πρωθυπουργός με το περιεχόμενο της παρέμβασής του στο Συνέδριο από την οποία φάνηκε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την πολιτική του ατζέντα και τις θέσεις του πάνω σε μια σειρά θεμάτων. Θέσεις οι οποίες, ειδικά για το προσφυγικό και το μακεδονικό, βρίσκουν ανταπόκριση σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ, αν όχι στην πλειοψηφία τους.

Το θέμα είναι πως ερμηνεύουν και “υποδέχονται” αυτήν την κινητικότητα στην ηγεσία της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Τον βλέπουν ως έναν ισχυρό εσωκομματικό πόλο ή ως ένα ανάχωμα σε εν δυνάμει δυσαρέσκεια της δεξιάς πτέρυγας;

No Comments Yet

Comments are closed