Π. Τσακλόγλου: Έρχεται ρύθμιση για την αυτόματη έκδοση επικουρικών συντάξεων

από Team MyPortal.gr
sms

Νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη έκδοση των επικουρικών συντάξεων εξήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Σχετικά με τον αισιόδοξο στόχο από το Υπουργείο του που αναφέρει πως μέχρι το μέχρι τα Χριστούγεννα πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις έχουν πληρωθεί, ο κ. Τσακλόγλου είπε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ: «Παρά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία λειτουργούν έτσι όπως λειτουργούσαν παλαιότερα αντίστοιχα τα Ταμεία. Δεν έχει γίνει δηλαδή αντίστοιχη ενοποίηση κανόνων. Είναι κάτι το οποίο είναι μέσα στα αμέσως επόμενα πρότζεκτ, τα οποία θέλουμε να τρέξουμε στο υπουργείο. Ένα από τα πράγματα, αυτό.

Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, αυτό το πράγμα το οποίο είχαμε, είχαμε τη συγχώνευση οκτώ φορέων, κάποιοι από τους οποίους δεν ήταν ούτε καν ενοποιημένη στο εσωτερικό τους. Οπότε δε θα περίμενε κανένας από τη μία στιγμή στην άλλη να γίνει κάτι. Απλά νομίζω ότι την πρώτη τριετία χάσαμε πολύ χρόνο με πειραματισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Δηλαδή ο πυρήνας του ΕΦΚΑ που ήταν το ΙΚΑ, ήταν ένας οργανισμός ο οποίος ήταν καλά οργανωμένος. Νομίζω τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος και περιμένω ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος την επόμενη τριετία- τετραετία με την έννοια ότι τρέχουν δύο πολύ μεγάλα πρότζεκτ στον ΕΦΚΑ. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, είναι το ένα. Γιατί αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα έχουμε 88 συστήματα τα οποία λειτουργούν… και δεν λειτουργούν».

Πρόσθεσε πως εκτός από ένα ενιαίο σύστημα που είναι αναγκαίο, «το δεύτερο, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού. Δηλαδή γνωρίζουμε ότι για τα περισσότερα ταμεία, για το ΙΚΑ που προηγουμένως, από το 2002 και μετά, την γνωρίζουμε την ιστορία μας, πιο πριν, είναι σε ένα χαρτί το υλικό το οποίο αυτό όλο πρέπει να ψηφιοποιηθεί και αυτό είναι εκείνο το οποίο θα οδηγήσει σε μια ταχύτατη απονομή συντάξεων».

Όσο για τον λόγο που θα δοθούν πιο γρήγορα οι επικουρικές συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου, είπε πως: «Αυτό το οποίο γινόταν παλιότερα, ήταν ότι ακόμα και σήμερα δίνουμε τις επικουρικές συντάξεις ανάλογα με τους κανόνες των πρώην ταμείων από τα οποία παίρνει σύνταξη κάποιος. Οι κανονισμοί που υπήρχαν ήταν πολύ διαφορετικοί από ταμείο στο ταμείο» και αφού έδωσε ένα παράδειγμα πρόσθεσε πως υπήρχε «μια φανερή ανισορροπία μεταξύ των δύο τομέων».

Αυτός είναι ο λόγος που, όπως ανέφερε: «στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, μια από τις διατάξεις οι οποίες έχουμε εφαρμόσουμε τον κανόνα του ΙΚΑ πρακτικά σε όλο το σε όλους τους ασφαλισμένους» και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς συντάξεις είναι γύρω 40 και κάτι χιλιάδες».

«Περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης για τις συντάξεις των δικαστικών»

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τους δικαστές και εξήγησε πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο μέχρι να δει όχι μόνο την απόφαση, αλλά και το σκεπτικό της. «Εξαρτάται από το είδος της απόφασης και αυτός είναι ο λόγος που σας είπα ότι θα περιμένω να δω την ίδια την απόφαση, το σκεπτικό της και να αποφασίσουμε πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο. Μάλιστα, πράγματι υπάρχουν αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων οι οποίες είναι τόσο κατηγορηματικές που πραγματικά δεν έχεις καμία απολύτως διέξοδο σε μια δημοκρατία παρά να νομοθετήσει αντιστοίχως».