Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να συρθεί στις εκλογές ακόμη στις αρχές του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια ανακοπής της φθίνουσας απήχησής της και κάτω από το βάρος της αποτυχίας της να διαχειριστεί την πανδημία, την ακρίβεια και όλα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτη.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε για:
Εκλογές
“Θεωρώ ότι η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να συρθεί σε εκλογές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Κρατήστε το αυτό, να συρθεί σε εκλογές. Βλέποντας ότι μήνα με το μήνα χάνει ποσοστά της τάξης της μισής εκατοστιαίας μονάδας και δεν μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση. Βλέποντας την ακρίβεια να θερίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ στην πανδημία απέτυχε, όπως και σε άλλα πεδία διαχείρισης, θεωρώ ότι θα κοιτάξει να σταματήσει αυτή την κατάσταση προσφεύγοντας σε εκλογές”.
“Η αξιοπιστία και η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στην κυβέρνηση θα κριθεί από το κατά πόσο θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο προγραμματικών δεσμεύσεων, όχι γενικών αναφορών, καλές είναι οι γενικές αναφορές, καλή είναι η ανάλυση, αλλά πρέπει να καταλήγει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία, έτσι ώστε αυτή να καταλάβει και ποιες είναι οι διαφορές”.
Δημόσιες υποδομές
“Τι μας έδειξε η υπόθεση της πανδημίας; Ότι πρέπει να έχουμε ισχυρές δημόσιες πολιτικές στον χώρο της υγείας, διότι αλλιώς δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Δεύτερον, τι μας δείχνει η υπόθεση της κλιματικής κρίσης; Ότι πρέπει να έχουμε και σχέδιο για να την αντιμετωπίσουμε, αλλά και συνεννόηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την καταστροφή του πλανήτη, όχι θέτοντας τα κέρδη πάνω από το κλίμα και από τις ανάγκες των πολιτών, των σημερινών αλλά και των επόμενων γενιών πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη. Αυτό θέλει ισχυρές δημόσιες παρεμβάσεις. Δεν ισχύει το ίδιο για τον τομέα της παιδείας; Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτελικό κράτος -όχι όπως το εννοεί η ΝΔ, είδαμε πως λειτούργησε αυτό- το οποίο ουσιαστικά θα αρκείται μόνο στα θέματα της Αστυνομίας και της Άμυνας και θα κάνει τον “τροχονόμο” για αναθέσεις δουλειών από εδώ κι από εκεί. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και μοντέλο ανάπτυξης. Να, τώρα συζητάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Που θα πάνε, λοιπόν, αυτά τα χρήματα; Είναι 32 δισεκατομμύρια”.
“Στις τράπεζες, θα πρέπει το Δημόσιο, εκεί που έχει αυξημένη συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση, να διεκδικήσει την πλειοψηφία του ΔΣ και να ασκήσει μία πολιτική, στο πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος, έτσι ώστε να διαμορφώσει με τον όγκο και την βαρύτητα, πχ της Εθνικής Τράπεζας, τους κανόνες του παιχνιδιού; Μπορούν, με άλλα λόγια, να αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να πηγαίνουν τα δάνεια μόνο στους λίγους και να επανέρχονται ως καταθέσεις; Ε, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, έχει “στεγνώσει” όλη η αγορά”.
Η εμπειρία με την Αττική Οδό επιβεβαιώνει ότι τα δίκτυα δεν μπορούν να είναι πεδίο κερδοσκοπίας
“Υπάρχει μία διάσταση που αξίζει να την υπενθυμίζουμε. Όταν μιλάμε για τα δίκτυα της χώρας, είτε αυτά είναι της ύδρευσης είτε αυτά είναι της ενέργειας, είτε αυτά είναι τα οδικά, πρέπει να τα διαχειρίζονται κοινωνικοί ή δημόσιοι φορείς, δεν μπορούν να είναι πεδίο κερδοσκοπίας.
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
“Ένα μικρό μέρος, της πολύ μεγάλης συζήτησης που θα κάνουμε στο συνέδριο θα αφορά τα ζητήματα των καταστατικών αλλαγών. Το μεγαλύτερο μέρος και αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την κοινωνία, είναι όλα αυτά που είπαμε πριν. Τι πρόγραμμα έχεις; Τι σχέδιο έχεις”;
“Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα γίνει για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Με βάσει αυτή τη λογική, ένα κόμμα κρίνεται ως “ανοιχτό” ή “κλειστό” αν μπορεί, πρώτα απ’ όλα, να παρακολουθήσει τα μηνύματα των καιρών και να μπορέσει τον διάλογο που κάνει να τον επικοινωνήσει στον κόσμο. Και σας ρωτάω, σε αυτή τη δεκαετή προηγούμενη πορεία του, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα, κλειστό και μια “λέσχη συζητήσεων”, όπως είπατε εσείς; Το θεωρώ αδόκιμο αυτό που είπατε. Αν ήταν έτσι θα παρέμενε στα ποσοστά του 3 και 5%. Λένε μερικοί δημοσιογράφοι, “μα υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να κυβερνήσουν”. Σε ποιους το λένε; Σε αυτούς που κυβέρνησαν; Αυτοί που το λένε δεν ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν “κυβέρνησαν” με τον ΣΥΡΙΖΑ, κριτική του ασκούσαν. Ήταν στο δημοψήφισμα απέναντι, ήταν στη συμφωνία των Πρεσπών απέναντι, άρα προφανώς δεν κυβερνήσαμε με αυτούς. Εμείς κατορθώσαμε, ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, κάνοντας τις σωστές επισημάνσεις, τις σωστές προτάσεις, λέγοντας ότι η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει, να κερδίσει δύο φορές, το 2015, την κυβέρνηση και να είμαστε σήμερα, παρόλο ότι ηττηθήκαμε στις τελευταίες εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Άρα, ας μη μιλάμε για κλειστό κόμμα”.
“Ανοιχτό κόμμα, αλλά και με οργανωτικούς όρους. Από τις εκλογές του 2019, πάνω από 20.000 πολίτες έχουν αποφασίσει να εγγραφούν στο κόμμα. Το θέμα είναι τι κόμμα θέλουμε. Αν θέλουμε ένα κόμμα σαν κι αυτό που είδαμε να λέει ο κ. Γεωργαντάς, να μαζεύει τον κόσμο και να τους λέει “σας βάλαμε στα “STAGE, σας κάναμε συμβασιούχους, σας δώσαμε συμβάσεις και ενισχύσεις, ελάτε να μας ψηφίσετε”, δηλαδή ένα πελατειακό κόμμα με μια ξεπερασμένη λογική, όχι δεν το θέλουμε αυτό. Εμείς θέλουμε τα μέλη μας να είναι ενημερωμένα, να καταθέτουν τις προτάσεις τους και σε όλα τα ζητήματα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των θέσεων”.
“Είναι δημοκρατική κατάκτηση το να γίνεται διάλογος και να βγαίνω εγώ στο ραδιόφωνο, ένα άλλο στέλεχος μεθαύριο και αυτόν τον προβληματισμό που έχουμε μέσα στο κόμμα, να τον κοινοποιούμε στην κοινωνία και να παίρνουμε κι ένα feedback. Αυτό γιατί ενοχοποιείται, δεν είναι δημοκρατία; […] Έχετε δει καμία ουσιαστική συζήτηση στα συνέδρια της ΝΔ; Δεν έχουμε δει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα κι αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε”.
“Το ζήτημα είναι πως θα είναι πιο ουσιαστική η συμμετοχή των μελών του κόμματος, η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται, όπως γίνεται σε άλλα κόμματα, σε μία ψηφοφορία κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, αλλά να δούμε με πιο ουσιαστικό τρόπο πως “κολυμπούν” μέσα στην κοινωνία, πως γίνονται σημεία αναφοράς”.