Ουκρανία: Ο στρατός ανακατέλαβε από τους Ρώσους μια έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων

από Team MyPortal.gr
sms

Κερδίζει σημαντικό μέρος από τα χαμένα εδάφη ο ουκρανικός στρατός σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που εξέδωσε καθώς αναφέρει ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου το Κίεβο ανακατέλαβε από τις ρωσικές δυνάμεις περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην βορειοανατολική Ουκρανία

Πιο συγκεκριμένα, «από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επανήλθαν υπό ουκρανικό έλεγχο» ανέφερε ο διοικητής του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι. «Γύρω από το Χάρκοβο, προωθούμαστε όχι μόνο προς νότον και προς ανατολάς αλλά και προς τον βορρά. Απέχουμε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα» με τη Ρωσία, διαβεβαίωσε. «Η Ουκρανία συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη κατεχόμενα από τη Ρωσία», τόνισε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Η πτώση του Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις αφότου απωθήθηκαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άφησαν πίσω τους τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό τους. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την ανακατάληψη του Ιζιούμ, όμως ο προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι, ο Άντριι Γέρμακ, ανάρτησε μια φωτογραφία με στρατιώτες στα περίχωρα της πόλης και ένα emoji που εικονίζει σταφύλια. Το όνομα της πόλης σημαίνει «σταφίδα».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ολέχ Ζντάνοφ, είπε ότι με τις νίκες αυτές ίσως ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Λουχάνσκ. «Αν δείτε τον χάρτη, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η αντεπίθεση θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Σβάτοβο-Στάρομπελσκ και του Σεβεροντονέτσκ-Λισίτσανσκ», εκτίμησε.